Bir Mesele...

  Plastik Kullanım Reorganizasyonu…

Plastik; ambalaj, yapı-inşaat, ulaşım, sağlık, elektrik-elektronik, tarım, spor-hobi-tasarım gibi birçok alanda kullanılmaktadır (Saydaş Plastik, 2024). Plastiğin sahip olduğu bileşim, çevrede çözünmeye/bozulmaya karşı çok dirençlidir. Bu da plastiğin doğadaki varlığını çevresel bir sorun hâline getirir. Türlerine göre plastikler üç oklu üçgen içinde rakamlarla sembolize edilmektedirler. Sembolleri itibariyle başlıca plastik türleri ve bazı ürünler şöyledir (Renovables Verdes, 2024; Sıfır Atık Projesi, 2024):
1) PET veya PETE (Polyethylene Terephtalate): İçecek-ilaç şişesi, halat, kıyafet ve halı elyafı olarak kullanılır. En çok geri dönüştürülen plastik türüdür.
2) HDPE (High Density Polyethylene): Süt-şampuan-sabun-çamaşır suyu ve deterjan şişesi olarak kullanılır. Çoğunlukla dönüştürülür.
3) PVC (Polyvinyl Chloride): Gıda dışı şişe, boru ve pencere olarak kullanılır. Sağlık ve çevre için en tehlikeli plastik türlerinden biridir. Genellikle dönüştürülür.
4) LDPE (Low Density Polyethylene): Streç film, sandviç kutusu, plastik torba ve sıkılabilir ürün şişesi olarak kullanılır. Genellikle dönüştürülür.
5) PP (Polypropylene): Yoğurt kabı, margarin kutusu, plastik şişe kapağı olarak kullanılır. Nadiren dönüştürülür.
6) PS (Polystyrene): Kağıt bardak, plastik çatal-bıçak ve paketleme köpüğü olarak kullanılır. Nadiren dönüştürülür.
7) Diğer Plastikler: Biberon, kompakt disk ve damacana olarak kullanılır. Nadiren dönüştürülür.

Ayrıca; biyoplastikler, biyobozunur plastikler, termoplastikler, termoset plastikler ve mikroplastikler de vardır. Bunların sonuncusu, günümüzde çevrenin ana kirleticilerinden...>>>

 
Diğerleri...
Bir Kitap...

  Mardin'in Sektörel Panoraması; Tematik Bazı Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Bu eserin oluşturulma fikri, Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ve Mardin'deki sektörel temsilci kuruluşlarla gerçekleştirilen istişare toplantılarına dayanmaktadır. 2022-23 döneminde MAÜ akademisyenleri ile çok sayıda toplantıda bir araya gelen kamu, özel ve karma sektör temsilcileri; Mardin'de başta tahıl, tekstil ve turizm olmak üzere tarım, sanayi ve hizmet sektörlerine dair müzakerelerde bulunmuş ve şehrin/bölgenin bu çerçevede yapısal sorunlarını tespit ederek çözümüne yönelik beyin fırtınası mahiyetinde müzakerelerde bulunmuştur. Esere ilişkin kısa bilgiler şöyledir:
1) Eser; tarım, sanayi ve hizmet sektörlerine yönelik dörder adet olmak üzere toplamda 12 bölümden oluşmaktadır.
2) Her bölümün başında içeriğin daha iyi anlaşılabilmesi için bir içindekiler listesi ve bölümün 'amaçları, bulguları ve teklifleri' Türkçe ve İngilizce dillerinde verilmektedir.
3) Eserin sonunda ise Mardin'in seçilmiş bazı sektörel sorunlarına ve ilgili kurumlar itibariyle çözümlerine dair özet bir dosya yer almaktadır.
4) Eserin her bölümünde ya bir saha araştırması ya da bir ekonometrik analiz mevcuttur. Zira amaç, sorunları ilk elden tespit ederek ayakları yere basan çözüm tekliflerinde bulunmaktır. >>>

 
Diğerleri...

Bir Söz...

  İnsanların en hayırlısı, onlara faydalı olandır.
-Hz. Muhammed (S.A.S)-

 
Diğerleri...

Türkiye İktisadı;
Periyodik Sektörel Değerlendirmeler...


 
Bu kısımda, Türkiye'de dönemler (altı aylık ve yıllık) itibariyle meydana gelen iktisadî gelişmelere ilişkin ayrıntılı sektörel analizler ve değerlendirmeler yapılmaktadır.
 


Duyurular...

 
Hasankeyf ve Dicle Vadisi Bildirgeleri