AKADEM<İ>KTİSAT

 

 

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2008 YILI İLK YARISINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

 

 

 

İÇİNDEKİLER:

 

HAVADİS

 

1) REEL KESİM

1-A) BÜYÜME

1-B) SANAYİ

1-C) İSTİHDAM

 

2) FİNANSAL KESİM

2-A) FİYATLAR

2-B) PARASAL GÖSTERGELER

2-C) FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI

2-D) FİNANSAL KURULUŞLAR

 

3) KAMU MALİYESİ KESİMİ

3-A) BÜTÇE GELİŞMELERİ

3-B) BORÇ VERİLERİ

 

4) DIŞ İŞLEMLER KESİMİ

4-A) ÖDEMELER DENGESİ

4-B) MAL TİCARETİ

4-C) HİZMET TİCARETİ

 

BAZI DEĞERLENDİRMELER VE TEKLİFLER

 

 

 

HAVADİS:

            Bu çalışmada, Türkiye’de 2008 yılı ilk altı ayında meydana gelen ekonomik gelişmelere ilişkin ayrıntılı sektörel analizler ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Çalışma öncesinde, 2008’in ilk yarısında Türkiye’de ve dünyada meydana gelen birtakım sosyo-ekonomik, siyasî, hukukî ve kültürel nitelikli gelişmeler sunulmaktadır:

·         1 Ocak: “Vergi iadesi” yerine getirilen “Asgarî geçim indirimi” devreye girdi.

·         1 Ocak: AB dönem başkanlığı, Portekiz’den Slovenya’ya geçti.

·         2 Ocak: Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın’ın yargılandığı davaya ilişkin gerekçeli kararında Yüce Divan, Aydın’a yönelik iddialarla ilgili yeterli kanıt bulunmadığını açıkladı.

·         5 Ocak: Gürcistan’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili kazandı.

·         6 Ocak: Süleyman Soylu, Demokrat Parti’nin yeni genel başkanı seçildi.

·         7 Ocak: Kosova’da 17 Kasım’da yapılan genel seçimleri kazanan Kosova Demokratik Partisi ile Kosova Demokratik Birliği arasında koalisyon hükûmeti kurulması konusunda uzlaşma sağlandı.

·         11 Ocak: Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye, Irak ve Suriye arasında Fırat’ın ve Dicle’nin sularının paylaşımıyla ilgili yapılacak görüşmeler için Suriye’nin başkenti Şam’a gitti.

·         11 Ocak: AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından düzenlenen “Muharrem Ayı Orucu İftarı”, Ankara’da gerçekleştirildi.

·         12 Ocak: Ankara 6. İdare Mahkemesi, “Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi Anayasa ve yasalara aykırı” şeklinde karar verdi.

·         15 Ocak: Medeniyetler İttifakı Forumu, 15-16 Ocak’ta İspanya’nın başkenti Madrid’de yapıldı.

·         17 Ocak: AKP, üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmak için MHP’nin gündeme getirdiği Anayasa değişikliği teklifini incelemeye aldı.

·         17 Ocak: Irak Petrol Bakanlığı, kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimiyle anlaşma imzalayan uluslararası petrol şirketleriyle işbirliğini durdurma kararı aldı.

·         21 Ocak: Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet el-Beşir, resmî bir ziyaret amacıyla Ankara’ya geldi.

·         21 Ocak: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın yargılandığı dava, mahkeme kararıyla durdurularak dava dosyasının YÖK’e gönderilmesine karar verildi.

·         22 Ocak: BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesiyle Almanya, İran’a karşı hazırlanan ekonomik ve ticarî yaptırımlar öngören yeni karar tasarısını kabul etti.

·         22 Ocak: Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu, Prof. Dr. Işıl Karakaş’ı Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki yeni yargıcı olarak seçti.

·         24 Ocak: İtalya’da Başbakan Romano Prodi liderliğindeki hükûmet, senatodan güvenoyu alamadı. Prodi görevinden istifa etti.

·         26 Ocak: İstanbul Ümraniye’deki bir gecekonduya düzenlenen operasyon kapsamında, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Emekli Albay Fikri Karadağ ve Avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

·         27 Ocak: Bir süredir sağlık durumu ağırlaşan eski Endonezya diktatörü Suharto hayatını kaybetti.

·         28 Ocak: Atatürk’e hakaretten yargılanan Prof. Dr. Atilla Yayla, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

·         28 Ocak: Rusya, İran’ın Buşehr kentindeki nükleer santral için gerekli olan nükleer yakıt sevkiyatını tamamladı.

·         29 Ocak: Anayasa Mahkemesi, Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kapatılması istemiyle açılan davayı reddetti.

·         30 Ocak: Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Sırbistan’ın kısıtlama getirmesi halinde Kosova’ya yardım edeceklerini açıkladı.

·         31 Ocak: Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, ABD başkanlık seçiminde, Ermeni iddialarını destekleyen Demokrat Parti’nin başkan adayı Senatör Barack Obama’yı destekleyeceğini açıkladı.

·         1 Şubat: Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, KKTC’yi ziyaret etti.

·         3 Şubat: Irak’ta, eski Baas Partisi mensuplarının memuriyete geri dönüşlerine imkân sağlayan yasa, Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

·         4 Şubat: İran, yerli yapımı ilk uzaya uydu gönderme sistemini başarıyla denedi.

·         5 Şubat: Irak’ta, Saddam Hüseyin ve Baas döneminin izlerinin kaldırıldığı yeni bayrak, ilk kez hükûmet binasında kullanılmaya başlandı.

·         6 Şubat: Amerikan Merkezî Haber Alma Teşkilatı (CIA), 11 Eylül sonrası sorgulanan bazı zanlılara işkence yapıldığını itiraf etti.

·         9 Şubat: Myanmar’da askerî yönetim, Mayıs 2008’de yeni anayasa üzerine referandum yapılacağını, 2010 yılında ise çok partili genel seçim düzenleneceğini açıkladı.

·         9 Şubat: Yüksek öğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda 103’e karşı 411 oyla kabul edildi.

·         10 Şubat: Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Kıbrıs sorununun çözümü için Annan Planı’nın yeniden gündeme getirilmesine yönelik her türlü çabanın Rumlar tarafından reddedileceğini söyledi.

·         11 Şubat: Rusya, Irak’ın borçlarının büyük bölümünü silmeyi kabul etti.

·         12 Şubat: Yunan Parlamentosu, Batı Trakya’daki Türkleri yakından ilgilendiren “vakıfların yönetimi” ile ilgili yasa tasarısını onayladı.

·         12 Şubat: Avustralya yerlileri Aborijinler, 107 yıl aradan sonra ilk kez Avustralya Parlamentosu’nda gösteri düzenledi.

·         12 Şubat: Avusturya’nın güneyindeki Kaernten Eyalet Meclisi, eyalet sınırları içinde “cami ve minare inşa edilmesini yasaklayan” bir yasayı kabul etti.

·         14 Şubat: Danıştay 1. Dairesi, Mehmet Ağar’ın Susurluk Davası kapsamında yargılanmasına karar verdi.

·         15 Şubat: Güney Kore, Bağdat yönetiminin tüm itirazlarına karşın Kuzey Irak ile 4 petrol yatağında arama ve çıkarma çalışmaları yapma anlaşması imzaladı.

·         17 Şubat: Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanlığı’na Süleyman Çelebi yeniden seçildi.

·         18 Şubat: ABD, bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı resmen tanıdı.

·         18 Şubat: AB Dış İşleri Bakanları, Türkiye’nin dördüncü gözden geçirilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi’ni tartışmadan onayladı.

·         19 Şubat: Ermenistan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Başbakan Serj Sarkisyan kazandı.

·         21 Şubat: TSK, PKK ile mücadele kapsamında Kuzey Irak’a sınır ötesi kara harekatı başlattı.

·         22 Şubat: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüksek öğretimde başörtülü eğitime serbestlik sağlayan anayasa değişikliğini onayladı.

·         23 Şubat: Batman’da, DTP milletvekili Bengi Yıldız ve Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın darp edilmesi ile ilgili açılan soruşturmada, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Hüseyin Gürbüz görevden alındı.

·         24 Şubat: Küba’da Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro’nun yerine devlet başkanı oldu.

·         27 Şubat: ABD, Teksaslı bir iş adamı olan Sada Cumber’i İslam Konferansı Teşkilatı özel temsilcisi olarak atadı.

·         3 Mart: Danıştay 8. Dairesi, ilk ve orta öğretim kurumlarında verilen Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı buldu.

·         3 Mart: Rusya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, Dimitri Medvedev kazandı.

·         3 Mart: KKTC Cumhuriyet Meclisi, Rumlara, KKTC’deki eski mallarını belli şartlarda satma imkânı veren yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

·         4 Mart: Almanya ve Fransa, Akdeniz Birliği’nin kurulması konusunda anlaşma sağladı.

·         5 Mart: Cüneyd Zapsu, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti.

·         5 Mart: Azerbaycan ve Ermenistan arasında sorun olan Yukarı Karabağ’da iki ülkenin güçleri arasında çatışmalarda 16 asker öldü.

·         6 Mart: Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik Anayasa değişikliğinin iptali için CHP’nin ve DSP’nin açtığı davayı kabul etti.

·         6 Mart: Türkiye’de 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

·         7 Mart: Rusya Dış İşleri Bakanlığı, Abhazya’ya uygulanan ticarî kısıtlamaları kaldırma kararı aldı.

·         8 Mart: Genelkurmay Başkanlığı, 11 Mart–11 Haziran 2008 tarihleri arasında Şırnak, Hakkari ve Siirt illerindeki bazı bölgelerin geçici güvenlik bölgesi olarak belirlendiğini duyurdu.

·         9 Mart: İspanya’da yapılan genel seçimleri, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero liderliğindeki Sosyalist Parti kazandı.

·         10 Mart: İslâm Konferansı Teşkilatı toplantıları, 10–14 Mart tarihleri arasında Senegal’in başkenti Dakar’da yapıldı.

·         10 Mart: ABD, Polonya’ya belli kısımları itibariyle kurulacak füze kalkanı projesi çerçevesinde Polonya ordusunun modernizasyonuna yardım edeceğini açıkladı.

·         11 Mart: Arap Parlamenterler Birliği zirvesi, 11–13 Mart tarihleri arasında Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde yapıldı.

·         11 Mart: ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Oramiral William Fallon, görevinden istifa etti.

·         12 Mart: Karayiplerdeki bir ada ülkesi olan Saint Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’ya geldi.

·         12 Mart: Anayasa Mahkemesi, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ile yabancılara bu hakkı sağlayan düzenlemeyi iptal etti.

·         14 Mart: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, “Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

·         15 Mart: Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, ikinci kez 5 yıllık dönem için devlet başkanı seçildi.

·         19 Mart: TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, 75 dokunulmazlık dosyasıyla ilgili olarak, “dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesine” karar verdi.

·         19 Mart: Kuveyt Emîri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah, kabinedeki bakanların tamamının istifa etmesi üzerine parlamentoyu feshetme kararı aldı.

·         21 Mart: Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ve Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk’un da aralarında olduğu 12 kişi gözaltına alındı.

·         27 Mart: Türkiye, Afrika ülkelerine desteği çerçevesinde 50 milyon Dolarlık kalkınma projesi yardımında bulunma kararı aldı.

·         29 Mart: Arap Birliği Liderler Zirvesi, 29-31 Mart tarihlerinde Suriye’nin başkenti Şam’da yapıldı.

·         31 Mart: ABD ile AB arasında karşılıklı uçuş serbestliği getiren “Açık Gökyüzü Anlaşması” yürürlüğe girdi.

·         2 Nisan: Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov, Kosova’nın BM üyesi olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

·         2 Nisan: Adalet Bakanlığı, çeşitli suçlardan aranan Orhan Aslıtürk’ün İspanya’nın Malaga kentinde yakalandığını açıkladı.

·         3 Nisan: Avrupa Adalet Divanı, PKK’nın AB terör örgütleri listesine alınmasına ilişkin AB Konseyi kararını iptal etti.

·         7 Nisan: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’ndan yargılanan Fethullah Gülen’e verilen beraat kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararına itiraz etti.

·         8 Nisan: MHP Genel Merkezi, Akdeniz Üniversitesi’ndeki öğrenci olayları sebebiyle Antalya il yönetimini feshetti.

·         9 Nisan: Türkiye-Pasifik Adaları Dış İşleri Bakanları toplantısı İstanbul’da düzenlendi.

·         10 Nisan: ABD, Pakistan’a uyguladığı askerî yardım kısıtlamalarını resmen kaldırdı.

·         10 Nisan: BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Etiyopyalı Taye-Brook Zerihoun’u Kıbrıs özel temsilcisi olarak atadı.

·         11 Nisan: Kapanan Nokta dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlüğe ilişkin haber nedeniyle hakkında açılan davada beraat etti.

·         11 Nisan: KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ada’da 3 Nisan’da karşılıklı yaya geçişine açılan Lokmacı Kapısı’ndan Rum tarafına geçti.

·         17 Nisan: Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi, Kerkük’ün nihaî statüsü için BM’nin başlatacağı süreç ve tartışmalı petrol yasası konularında merkezî hükûmetle uzlaştı.

·         17 Nisan: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

·         17 Nisan: Türkiye ile İran arasında güvenlik işbirliği anlaşması imzalandı.

·         18 Nisan: ABD eski başkanı Jimmy Carter, Suriye’nin başkenti Şam’da Hamas’ın siyasî büro şefi Halid Meşal ile görüştü.

·         21 Nisan: AB, üyelik için Hırvatistan’a iki fasıl daha açarak, toplam 35 faslın 18’inde müzakereleri başlattı.

·         22 Nisan: Azerbaycan, nükleer teknoloji malzemesi taşıyan Rus araçlarının Astara sınırından İran’a geçişine izin vermedi.

·         22 Nisan: Irak’a komşu ülkeler ile BM, AB, İKÖ ve Arap Birliği’ni bir araya getiren Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Dış İşleri Bakanları toplantısı, Kuveyt’te yapıldı.

·         23 Nisan: Başbakan Tayyip Erdoğan, arabuluculuk çerçevesinde, İsrail’in barış karşılığı Golan tepelerinden çekileceği mesajını Şam’a iletti.

·         25 Nisan: Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde Başkan Haşim Kılıç, yeni bir anayasa ve özgürlükleri genişletme çağrısı yaptı.

·         26 Nisan: Deniz Baykal, CHP 32. Olağan Kurultayı’nda 1021 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildi.

·         26 Nisan: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile bölgenin istikrarı için işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

·         27 Nisan: DTP’nin Adapazarı’nda düzenlediği “Barış ve Kardeşlik” gecesinde çıkan olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti.

·         28 Nisan: “Askerlikten kurtulmak için hile yapmak” suçundan yargılanan, aralarında DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın da bulunduğu 52 kişinin tahliyesine karar verildi.

·         29 Nisan: Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, azınlık hakları raporu nedeniyle 301. maddeden yargılanan öğretim üyeleri İbrahim Kaboğlu’nun ve Baskın Oran’ın beraat kararlarını onadı.

·         30 Nisan: Türkiye Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda 250 oyla kabul edildi.

·         2 Mayıs: BM, gıda fiyatlarındaki artış ve kaynak eksikliği nedeniyle Gazze’deki 750 bin Filistinli mültecinin yaklaşık %13’üne acil gıda yardımını kesti.

·         6 Mayıs: Rusya ve ABD, sivil nükleer enerji alanında işbirliğini öngören anlaşma imzaladı.

·         6 Mayıs: DTP Grup Başkanı Ahmet Türk başkanlığındaki 3 kişilik DTP heyeti, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve bölgesel Kürt yönetiminin yetkilileri ile görüşmek üzere Irak’a gitti.

·         8 Mayıs: Amerikan yönetimi, Suriye’ye uyguladığı yaptırımları uzatma kararı aldı.

·         8 Mayıs: İtalya’da Nisan ayında yapılan genel seçimin galibi Silvio Berlusconi, yemin ederek üçüncü kez başbakan oldu.

·         12 Mayıs: Pakistan’da Asıf Ali Zerdari’nin partisi ile koalisyon hükûmeti kuran Navaz Şerif’in partisi ortaklıktan ve kabineden çekildi.

·         15 Mayıs: “İstihdam paketi” olarak adlandırılan İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

·         15 Mayıs: ABD Temsilciler Meclisi, Irak’taki ABD askerlerinin, 2009 yılının sonuna dek çekilmesini öngören tasarıyı kabul etti.

·         16 Mayıs: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Ali Feyyaz Paksüt’ün, aracının takip edildiği yönündeki iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

·         18 Mayıs: Dünya Ekonomik Forumu Toplantıları, Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yapıldı. Toplantıya Türkiye’yi temsilen Dış İşleri Bakanı Ali Babacan katıldı.

·         19 Mayıs: Ocak 2008’de TBMM’de kabul edilen yasaya göre, kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamullerinin kullanım yasağı yürürlüğe girdi.

·         19 Mayıs: Fransa Dış İşleri Bakanı Bernard Kouchner, Hamas liderleriyle gayri resmî temas kurduklarını doğruladı.

·         21 Mayıs: Çek Cumhuriyeti, ABD füze kalkanı projesi dâhilinde ülke topraklarına radar yerleştirilmesine yönelik diplomatik anlaşmayı resmen kabul etti.

·         21 Mayıs: Sekiz yıl aradan sonra Suriye-İsrail barış görüşmeleri, Türkiye’nin arabuluculuğunda başladı.

·         23 Mayıs: Rusya ile Çin arasında, 1 milyar dolarlık nükleer anlaşma imzalandı.

·         24 Mayıs: Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası’nda bulunan İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin açılışı, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

·         24 Mayıs: Brezilya’da yapılan toplantıda, Güney Amerika’daki 12 ülkenin siyasî birliğini ve ekonomik entegrasyonunu geliştirmeyi amaçlayan yeni Güney Amerika Birliği (Unasur) kurulması kabul edildi.

·         25 Mayıs: Ordu komutanı General Mişel Süleyman, Lübnan’ın yeni cumhurbaşkanı seçildi.

·         26 Mayıs: Mısır meclisi, olağanüstü hal uygulamasını 2 yıl daha uzattı.

·         27 Mayıs: Başbakan Tayyip Erdoğan, 2012’de tamamlanması öngörülen hükûmetin “GAP Eylem Planı”nı Diyarbakır’da açıkladı.

·         27 Mayıs: Ahmet Türk DTP grup başkanlığı görevinden istifa etti. Türk’ün yerine DTP Genel Başkan Vekili ve Mardin Milletvekili Emine Ayna getirildi.

·         27 Mayıs: Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nin 46’ncı toplantısı, Brüksel’de yapıldı.

·         28 Mayıs: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın dinlenildiği iddialarına ilişkin inceleme başlattı.

·         28 Mayıs: Nepal’de 239 yıllık monarşi, kurucu meclisin yaptığı oylamadan sonra resmen sona erdi.

·         28 Mayıs: Kuzey Kutbu ülkeleri, buzulların erimesinden sonra ortaya çıkacak enerji kaynaklarının “kullanım yolları” konusunda anlaştı.

·         30 Mayıs: Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ilk yurt dışı ziyaretini Fransa’ya yaptı.

·         30 Mayıs: 110 ülkenin hükûmet temsilcilerinin katılımıyla İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen uluslararası konferansta, misket bombalarının kullanımı yasaklayan anlaşma kabul edildi.

·         2 Haziran: Bakanlar Kurulu, Kyoto Protokolü’nü imzalama kararı aldı.

·         2 Haziran: “Banker Kastelli” olarak bilinen Abidin Cevher Özden, İstanbul Kadıköy’deki ofisinde ölü bulundu.

·         3 Haziran: Türkiye ile ABD arasında Barışçı Nükleer İşbirliği Anlaşması devreye girdi.

·         3 Haziran: BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı ABD’ye geçti.

·         4 Haziran: Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Türkiye genelinde jandarma bölgesinde teknik takip yetkisi veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu.

·         5 Haziran: Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

·         6 Haziran: Uzay aracı Phoenix’in, Mars yüzeyinden ilk toprak örneğini aldığı bildirildi.

·         10 Haziran: Yazar Cengiz Aytmatov, hayatını kaybetti.

·         11 Haziran: TRT’de farklı dillerde yayın yapılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM’de kabul edildi.

·         12 Haziran: Türkiye’nin yeni uydusu TÜRKSAT 3A uzaya fırlatıldı.

·         12 Haziran: 3. Türk-Arap Ekonomi Forumu, İstanbul’da yapıldı.

·         13 Haziran: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, kamuoyunda tartışmaya yol açan “gizli görüşme” iddialarını kabul ettiler.

·         16 Haziran: AB, Kıbrıs’ta malların, hizmetlerin ve kişilerin Türk ve Rum bölgeleri arasındaki geçişini düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü’nü değiştirdi.

·         17 Haziran: Türkiye, AB ile “Şirketler Hukuku” ve “Fikrî Mülkiyet Hukuku” fasıllarında üyelik müzakerelerini başlattı.

·         17 Haziran: Hollanda, Belçika ve Lüksemburg liderleri, “Benelux” ülkeleri arasındaki ilişkileri derinleştirmek için yeni bir anlaşma imzaladılar.

·         19 Haziran: TÜSİAD, siyasetin ve toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren bir “Anayasa Konvansiyonu” kurulmasını teklif etti.

·         20 Haziran: 13. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda, Hırvatistan’ı yenen Türkiye, tarihinde ilk kez yarı finale yükseldi.

·         20 Haziran: Türkiye, kamu sektörüne yönelik reformların desteklenmesi amacıyla Dünya Bankası’ndan 255,4 milyon Avro tutarında kredi aldı.

·         20 Haziran: BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el-Baradey, İran’a askerî bir saldırının olması durumunda görevinden istifa edeceğini bildirdi.

·         22 Haziran: Irak Petrol Bakanlığı, Türkiye’nin de dahil olduğu 6 ülkenin resmî petrol firmasına daha “petrol ve doğalgaz rezervlerinin işletilmesi” ihalelerine katılma izni verdi.

·         23 Haziran: Yeni anayasa çalışmalarına toplumun tüm kesimlerinin katılımını sağlamak için STK’lar, aydınlar, akademisyenler, medya mensupları ve siyasilerin yer aldığı “Ortak Akıl Hareketi” oluşturuldu.

·         23 Haziran: Sırbistan’da Sosyalist Parti ile Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç’in partisi, koalisyon hükûmeti kurma konusunda anlaştı.

·         27 Haziran: 13. Afrika Birliği Zirvesi, Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde gerçekleştirildi.

·         27 Haziran: CHP’nin malî denetimini tamamlayan Anayasa Mahkemesi; partinin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yılı hesaplarında “usulsüzlük” olduğuna karar verdi.

·         27 Haziran: Kuzey Kore, ABD ile yaşadığı gerilimin simgesi haline gelen Yongbyon nükleer reaktörünü devre dışı bıraktı; reaktörün soğutma kulesini imha etti.

·         29 Haziran: Zimbabve’nin yıllardır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Robert Mugabe, muhalefetin katılmadığı seçimin ikinci turunda yeniden seçildi.

·         30 Haziran: Sosyalist Enternasyonal Başkanlığı’na, PASOK lideri Yorgo Papandreu tekrar seçildi.

 

 

Mevcut veriler ışığında, Türkiye ekonomisinin 2008 yılı ilk yarısındaki görünümü şu şekildedir:

 

 

1) REEL KESİM

1-A) BÜYÜME:

Ekonomik büyümeye ilişkin veriler, Tablo 1’de yer almaktadır.

 

TABLO 1: BÜYÜME (GSYH) VERİLERİ (Üretim Yöntemine Göre, 1998 Bazlı, Sabit Fiyatlarla) (%) (Milyon $)

 

2003

2004

2005

2006

2007

2008

Hedef GSYH Oranı

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

5,5

Gerçekleşen GSYH Oranı

5,3

9,4

8,4

6,9

4,6

 

 

 

 

 

 

I. çeyrek     % 8,1

II. çeyrek    % 4,1

III. çeyrek   % 3,3

IV. çeyrek  % 3,6

I. çeyrek     % 6,7

II. çeyrek    % 1,9

 

 

 

 

 

 

 

GSYH Meblağı (cari fiyatlarla)

304.901

390.387

481.497

526.429

658.786

380.446 (İlk yarı)

Kaynak: TÜİK

 

 

            2003 yılı itibariyle hedef büyüme oranları %5 olmakla beraber, gerçekleşmeler 2007 yılı haricinde hep bu oranın üstündedir. Ancak, 2007 yılı gerçekleşen büyüme oranı %4,6’dır (Bkz. Tablo 1). 2008 yılı hedef büyüme oranı ise %5,5 olarak tespit edilmiştir.

 

            TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, 2007 yılında, üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH 856.636 milyon YTL’dir. 2008’in ilk iki çeyreği itibariyle bu meblağ 463.612 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir.

 

            Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla Dolar cinsinden GSYH; 2003 yılında 304.901 milyon, 2005 yılında 481.497 milyon, 2007 yılında ise 658.786 milyon olarak gerçekleşmiştir. 2008’in ilk iki çeyreği itibariyle bu meblağ 380.446 milyon Dolar civarında gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 1)

 

            2008’in ilk yarısı itibariyle bazı iktisadî faaliyet kollarında 1998 bazlı fiyatlarla GSYH gelişme hızları şöyledir: Tarım-avcılık-ormancılık %-1,5; Madencilik ve Taş Ocakçılığı %8; İmalât sanayii %4,7; İnşaat %2; Toptan ve perakende ticaret %6,1; Oteller ve lokantalar %1; Ulaştırma-depolama-haberleşme %5,4; Malî aracı kuruluşlar %9,1; Gayrimenkul-kiralama-iş faaliyetleri %20,9; Eğitim %-2,3; Sağlık işleri ve sosyal hizmetler %8,5.

 

            Kişi başına GSYH (KBGSYH) gelişmeleri şöyledir: Cari fiyatlarla KBGSYH; 2004’te 4.187 $ iken, 2005 yılı meblağı %19,8 artışla 5.016 $ olarak gerçekleşmiştir. Avrupa Hesaplar Sistemi (ESA95) kapsamında yapılan yeniden değerleme sonrasında 2007 yılı KBGSYH ise 9.305 $ olarak tespit edilmiştir.

 

 

1-B) SANAYİ:

İmalât sanayiindeki üretim artış oranları, alt sektörler itibariyle Tablo 2’de yer almaktadır.

 

TABLO 2: ÜRETİM ARTIŞI (Ocak-Haziran)

İKTİSADÎ FAALİYET KOLLARI

ÜRETİM DEĞİŞİMİ (1997=100) (%)

2007

2008

TOPLAM SANAYİ

6,0

4,9

Madencilik Sektörü

10,3

8,9

İmalât Sanayii Sektörü

5,4

4,4

Elektrik, Gaz ve Su Sektörü

9,4

7,8

Kaynak: TÜİK

 

 

            2007 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında, 2008 yılı Ocak-Haziran dönemi toplam sanayi üretiminin daha düşük oranda arttığı görülmektedir. 2008 Ocak-Haziran döneminde, alt sektörler itibariyle en yüksek üretim artışı madencilik sektöründe iken, en az artan alt sektör imalât sanayiidir. (Bkz. Tablo 2)

 

 

TABLO 3: KAPASİTE KULLANIM ORANLARI (%)

 

2006

2007

2008

Ocak

75,4

78,3

80,3

Şubat

77,2

80,1

79,3

Mart

80,7

82,0

81,2

Nisan

82,3

81,7

81,7

Mayıs

82,6

83,3

82,4

Haziran

83,1

83,5

82,3

Temmuz

81,8

81,9

 

Ağustos

79,4

80,3

 

Eylül

82,7

83,2

 

Ekim

82,4

83,1

 

Kasım

82,8

82,6

 

Aralık

81,7

81,1

 

Kaynak: TÜİK

 

 

            2008 yılı Ocak-Haziran döneminde kapasite kullanım oranları (KKO), Şubat ayı hariç, %80 üstünde gerçekleşmiştir. 2008 Ocak-Haziran döneminde ortalama KKO %81,2 seviyesindedir. (Bkz. Tablo 3)

 

 

TABLO 4: TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞAMAMA SEBEPLERİ (%) (Haziran)

 

2007

2008

İç Pazarda Talep Yetersizliği

44,4

46,5

Dış Pazarda Talep Yetersizliği

18,6

19,6

Malî İmkânsızlık

4,5

4,6

Yerli Mallarda Ham Madde Yetersizliği

4,6

5,2

İthal Mallarda Ham Madde Yetersizliği

3,2

4,2

İşçilerle İlgili Meseleler

2,2

2,1

Kaynak: TÜİK

 

 

               2008 yılı Haziran ayında; tam kapasite ile çalışamamaya ilişkin ilk sırada belirtilen sebep “iç pazarda talep yetersizliği”dir. Ardından “dış pazarda talep yetersizliği” belirtilmiştir. (Bkz. Tablo 4)

 

 

TABLO 5: YENİ KURULAN ŞİRKET, KOOPERATİF VE İŞ YERİ (Ocak-Haziran)

 

2007

2008

Değişim (%)

Yeni açılan şirket ve kooperatif

29.657

28.879

-2,6

Kapanan şirket ve kooperatif

5.456

5.142

-5,8

Yeni açılan ticaret unvanlı iş yeri

27.179

26.971

-0,8

Kapanan ticaret unvanlı iş yeri

12.483

23.443

87,8

Kaynak: TÜİK

 

 

            2007 yılı Ocak-Haziran dönemi ile kıyaslandığında, 2008 yılının aynı döneminde şirket ve kooperatif açılışlarında azalış meydana gelmiş olup, oran %-2,6’dır. Kapanan şirket ve kooperatif sayısında da düşüş meydana gelmiştir. Ticaret unvanlı iş yeri açılışlarına bakıldığında yine düşüş olduğu görülmekte olup, oran %-0,8’dir. Öte yandan, kapanan ticaret unvanlı iş yeri sayısında da belirgin bir artış gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 5)

 

 

1-C) İSTİHDAM:

            TÜİK Hane Halkı İş Gücü Anketi sonuçlarına göre, 2008 yılı ikinci çeyreğinde kurumsal olmayan nüfusa ilişkin istihdam durumu Tablo 6’da yer almaktadır.

 

TABLO 6: KURUMSAL OLMAYAN NÜFUSUN İŞ GÜCÜ DURUMU (000 kişi) (Nisan-Mayıs-Haziran)

 

2007

2008

KURUMSAL OLMAYAN SİVİL NÜFUS

68.796

69.563

   15 ve Üstü Yaştaki Nüfus

49.118

49.881

 

 

 

İŞ GÜCÜ DURUMU

23.965

24.440

   İstihdam Edilen

21.843

22.277

   İşsiz

2.123

2.164

 

 

 

İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI (%)

48,8

49,0

 

 

 

İSTİHDAM ORANI (%)

44,5

44,7

İŞSİZLİK ORANI (%)

8,9

8,9

   Tarım Dışı İşsizlik Oranı (%)

11,5

11,5

   Genç Nüfusta (15-24 yaş) İşsizlik Oranı (%)

17,5

16,3

 

 

 

EKSİK İSTİHDAM / İŞ GÜCÜ ORANI (%)

3,4

3,5

   Genç Nüfusta (15-24 yaş) Eksik İstihdam Oranı (%)

3,7

4,0

Kaynak: TÜİK

 

 

            2007 yılının Nisan-Mayıs-Haziran döneminde istihdam edilen kişi sayısı 21.843.000 iken, 2008’in aynı döneminde bu sayı 22.277.000 kişi olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılına göre 2008 yılının bu döneminde istihdam edilen kişi sayısındaki artış 434.000’dir. 2008 Nisan-Mayıs-Haziran döneminde işsiz sayısı ise 2.164.000’dir. 2007 yılının aynı dönemine göre 2008 yılında işsiz sayısında da artış meydana gelmiş olup, bu sayı 41.000’dir. İstihdam oranı %44,7; işsizlik oranı ise %8,9’dur. Tarım dışı işsizlik oranı %11,5; 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı %16,3’tür. (Bkz. Tablo 6)

 

 

 

2) FİNANSAL KESİM

2-A) FİYATLAR:

Fiyatlarda meydana gelen değişmeler, Tablo 7’de ve 8’de yer almaktadır.

 

TABLO 7: FİYATLARDAKİ GELİŞMELER (Bir önceki aya göre değişim) (%)

 

ÜFE

 

TÜFE

 

2006

2007

2008

 

2006

2007

2008

Ocak

1,96

-0,05

0,42

 

0,75

1,00

0,80

Şubat

0,26

0,95

2,56

 

0,22

0,43

1,29

Mart

0,25

0,97

3,17

 

0,27

0,92

0,96

Nisan

1,94

0,80

4,50

 

1,34

1,21

1,68

Mayıs

2,77

0,39

2,12

 

1,88

0,50

1,49

Haziran

4,02

-0,11

0,32

 

0,34

-0,24

-0,36

Temmuz

0,86

0,06

 

 

0,85

-0,73

 

Ağustos

-0,75

0,85

 

 

-0,44

0,02

 

Eylül

-0,23

1,02

 

 

1,29

1,03

 

Ekim

0,45

-0,13

 

 

1,27

1,81

 

Kasım

-0,29

0,89

 

 

1,29

1,95

 

Aralık

-0,12

0,15

 

 

0,23

0,22

 

Kaynak: TÜİK

 

 

            “Bir önceki aya göre değişim” açısından, ÜFE’de 2008 yılı ilk yarısı boyunca değişkenlikler meydana gelmiştir. 2008’e %1’in altında başlayan ÜFE, Nisan ayında %4,5’e kadar yükselmekle beraber Haziran ayında yine %1’in altına gerilemiştir. TÜFE’de de kısmen benzer durumlar söz konusu olmakla beraber, genel olarak ÜFE’nin gerisinde gerçekleşmeler söz konusudur. (Bkz. Tablo 7)

 

 

TABLO 8: FİYATLARDAKİ GELİŞMELER (Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim) (%)

 

ÜFE

 

TÜFE

 

2006

2007

2008

 

2006

2007

2008

Ocak

5,11

9,37

6,44

 

7,93

9,93

8,17

Şubat

5,26

10,13

8,15

 

8,15

10,16

9,10

Mart

4,21

10,92

10,50

 

8,16

10,86

9,15

Nisan

4,96

9,68

14,56

 

8,83

10,72

9,66

Mayıs

7,66

7,14

16,53

 

9,86

9,23

10,74

Haziran

12,52

2,89

17,03

 

10,12

8,60

10,61

Temmuz

14,34

2,08

 

 

11,69

6,90

 

Ağustos

12,32

3,72

 

 

10,26

7,39

 

Eylül

11,19

5,02

 

 

10,55

7,12

 

Ekim

10,94

4,41

 

 

9,98

7,70

 

Kasım

11,67

5,65

 

 

9,86

8,40

 

Aralık

11,58

5,94

 

 

9,65

8,39

 

Kaynak: TÜİK

 

 

            “Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim” açısından 2008 yılında ÜFE’de giderek artan oranlar görülmüştür. Nitekim, 2007 Nisan’ında tek haneye düşen enflasyon, 2008’in Mart’ı itibariyle tekrar çift haneye çıkmıştır. Artışlar TÜFE’de de meydana gelmiştir. ÜFE’dekine benzer şekilde 2007 Mayıs’ında tek haneye gerileyen TÜFE, yine 2008’in Mayıs’ı itibariyle çift haneye yükselmiştir. (Bkz. Tablo 8)

 

            2003, 2004 ve 2005 yıllarında hedef enflasyon oranları realize edilebilmekle beraber, 2006 yılında bunu sağlamak mümkün olmamıştır. Nitekim, 2006 yılı hedef oranı olan %5’in son birkaç yıldır sağlanan istikrar sürecinin devamı hâlinde realizasyonu mümkün iken, başta dünya politikasında-ekonomisinde meydana gelen olumsuzluklar olmak üzere, iç politikada ve buna bağlı olarak ekonomide meydana gelen birtakım sorunlar, fiyat istikrarında da sapmalara yol açmış ve hedeflenenin iki katı üzerinde enflasyon oranlarına sebebiyet vermiştir. Söz konusu faktörler, 2007 yılında da etkilerini sürdürmüş ve 2007 yılı hedefleri de (%5) tutturulamamıştır. Yıl sonu ÜFE ve TÜFE, 12 aylık ortalamalar itibariyle sırasıyla %6,31 ve %8,86 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılı hedef oranı %4 olmakla beraber, gerçekleşen enflasyon oranları incelendiğinde, bunun da ulaşılabilir olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple Merkez Bankası, hedef enflasyon oranlarında revizyona gitmiştir.

 

 

2-B) PARASAL GÖSTERGELER:

2007 yılı sonu ve 2008 yılı Haziran sonu itibariyle parasal göstergeler ve bunlar arasındaki değişim oranları, Tablo 9’da verilmiştir.

 

TABLO 9: PARASAL GÖSTERGELER (Milyon YTL)

 

28 Aralık 2007

27 Haziran 2008

DEĞİŞİM (%)

Dolaşımdaki Para

26.164

27.863

6,5

Vadesiz Mevduat

26.654

27.423

2,9

M1

52.818

55.286

4,7

Vadeli Mevduat

171.072

188.915

10,4

M2

223.889

244.201

9,1

Döviz Tevdiatı

104.196

118.008

13,3

Döviz Tevdiatı (Milyar Dolar)

89,0

97,6

9,6

M2Y

328.086

362.209

10,4

Dolarizasyon (DTH/M2Y)

31,8

32,6

2,6

Mevduat Bankaları Kredileri

214.830

254.937

18,7

Kaynak: TCMB

 

 

            2007 sonu itibariyle 26 milyar YTL olan dolaşımdaki para meblağı, 2008 yılı Haziran sonu itibariyle 28 milyar YTL civarına yükselmiş olup, artış oranı %6,5’tir. Vadesiz mevduatta %2,9’luk artış meydana gelmişken, vadeli mevduattaki artış çok daha fazla olup, %10,4 oranındadır. Döviz tevdiatında da belirgin bir artış meydana gelmiş olup, artış Dolar bazında %9,6 oranındadır. (Bkz. Tablo 9)

 

            2007 sonu itibariyle mevduat bankalarınca verilen toplam kredi meblağı 215 milyar YTL civarında idi. Bu meblağ, 2008 Haziran sonu itibariyle 255 milyar YTL civarına yükselmiş olup artış oranı %18,7’dir. (Bkz. Tablo 9)

 

 

2-C) FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI:

2008 yılı Haziran ayında, seçilmiş finansal yatırım araçlarının nominal ve reel getirileri Tablo 10’da yer almaktadır.

 

TABLO 10: SEÇİLMİŞ FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ NOMİNAL VE REEL GETİRİLERİ (Haziran)

 

NOMİNAL

GETİRİ (%)

REEL GETİRİ

ÜFE (%)

TÜFE (%)

3 AYLIK

MEVDUAT FAİZİ (BRÜT)

BORSA ENDEKSİ (İMKB 100)

DOLAR

EURO

ALTIN (KÜLÇE)

3,83

-7,50

-0,80

-0,60

-9,20

-3,02

-13,60

-7,34

-7,15

-15,19

0,98

-10,04

-3,52

-3,33

-11,69

6 AYLIK

MEVDUAT FAİZİ (BRÜT)

BORSA ENDEKSİ (İMKB 100)

DOLAR

EURO

ALTIN (KÜLÇE)

7,80

-30,70

4,80

11,80

16,20

-5,24

-39,08

-7,88

-1,72

2,14

1,70

-34,62

-1,13

5,47

9,62

YILLIK

ORTALAMA

MEVDUAT FAİZİ (BRÜT)

BORSA İNDEKSİ (İMKB 100)

DOLAR

EURO

ALTIN (KÜLÇE)

15,68

17,58

-13,40

-2,35

11,87

6,73

8,48

-20,10

-9,91

3,22

6,48

8,22

-20,29

-10,12

2,97

Kaynak: TÜİK

 

 

            TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, 2008 yılı Haziran ayında; 2003=100 temel yıllı ÜFE karşısında son üç aylık dönemde; seçilmiş yatırım araçlarının tamamı zarara sebep olmuştur. En yüksek zarar ise külçe altında gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 10)

 

            Son altı aylık dönemde de tüm yatırım araçları zarara sebep olmuştur ve en yüksek zarar borsada meydana gelmiştir. (Bkz. Tablo 10)

 

            Yıllık ortalamalar dikkate alındığında, hem kâr hem zarar mevcuttur. En yüksek getiri borsada elde edilmişken, en fazla zarar Dolar’da gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 10)

 

 

2-D) FİNANSAL KURULUŞLAR:

2008 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye’de faaliyette bulunan finansal kuruluşlar Tablo 11’de yer almaktadır.

 

TABLO 11: TÜRKİYE’DEKİ FİNANSAL KURULUŞLAR (Haziran)

KURULUŞ

ADET

Kamu Kalkınma ve Yatırım Bankaları

4

Kamu Mevduat Bankaları

3

TMSF Bünyesindeki Bankalar*

1

Özel Yatırım Bankaları

5

Özel Mevduat Bankaları

11

Türkiye’de Kurulu Yabancı Yatırım Bankaları

4

Türkiye’de Kurulu Yabancı Mevduat Bankaları

11

Mevduat Toplama Yetkisine Sahip Yabancı Banka Şubeleri

7

 

 

Katılım Bankaları (Özel Finans Kurumları)

4

 

 

Türkiye’de Temsilciliği Bulunan Yabancı Banka Sayısı

49

 

 

Leasing Kuruluşları

52

Factoring Kuruluşları

80

Tüketici Finansman Kuruluşları

10

Varlık Yönetim Şirketleri

6

Kaynak: BDDK

 

 

            2008 yılı Haziran ayı itibariyle toplam banka sayısı 46, katılım bankaları 4, Leasing kuruluşları 52, Factoring kuruluşları ise 80’dir. Tüketici finansman kuruluşlarının sayısı 10, varlık yönetim şirketleri ise 6 adettir. (Bkz. Tablo 11)

 

 

 

3) KAMU MALİYESİ KESİMİ

 

3-A) BÜTÇE GELİŞMELERİ:

2008 yılı Ocak-Haziran dönemindeki bütçe gelişmeleri Tablo 12’de yer almaktadır.

 

TABLO 12: BÜTÇE İLE İLGİLİ GELİŞMELER (Milyon YTL) (%) (Ocak-Haziran)

 

2007

2008

ARTIŞ

(08/07) (%)

GELİRLER

94.795

102.506

8,1

   Genel Bütçe Gelirleri

92.372

99.456

7,7

       Vergi Gelirleri

70.588

82.752

17,2

       Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri

5.700

5.035

-11,7

       Alınan Bağışlar ve Yardımlar

1.377

356

-74,2

       Faizler, Paylar ve Cezalar

8.754

9.171

4,8

       Sermaye Gelirleri

5.954

2.030

-65,9

   Özel Bütçeli İdare Gelirleri

1.564

1.847

18,1

   Düzenleme ve Denetleme Kurum Gelirleri

858

1.203

40,1

 

 

 

 

HARCAMALAR

100.679

100.589

-0,1

   Faiz Hariç Harcamalar

73.786

79.849

8,2

       Personel Giderleri

21.974

24.506

11,5

       Sos. Güv. Kur. Devlet Primleri

2.725

3.053

12,0

       Mal ve Hizmet Alımları

8.349

9.161

9,7

       Cari Transferler

32.776

35.226

7,5

       Sermaye Giderleri

4.466

4.679

4,8

       Sermaye Transferleri

1.877

1.126

-40,0

       Borç Verme

1.618

2.098

29,7

       Yedek Ödenekler

-

-

-

   Faiz Harcamaları

26,893

20.740

-22,9

 

 

 

 

BÜTÇE DENGESİ

-5.885

1.917

-132,6

 

 

 

 

Faiz Dışı Denge

21.009

22.657

7,8

Kaynak: MB

 

 

            2008 yılı Ocak-Haziran döneminde elde edilen gelir meblağı 102,5 milyar YTL’dir. Aynı dönemdeki harcama meblağı 100,6 milyar YTL’dir. (Bkz. Tablo 12)

 

            2008 yılı Ocak-Haziran döneminde faiz harcamaları meblağı 20,7 milyar YTL olup, 2007 yılının aynı dönemindekine göre %23 oranında azalma meydana gelmiştir. Faiz dışı dengede, önceki döneme göre artış söz konusudur. 2007 yılının aynı döneminde 21 milyar YTL olan faiz dışı fazla, 2008 Ocak-Haziran döneminde 22,7 milyar YTL olarak gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 12)

 

            Bütçe dengesinde de olumlu değişiklikler meydana gelmiştir. Nitekim 2007 Ocak-Haziran döneminde 6 milyar YTL civarında açık veren bütçe, 2008 yılının aynı döneminde 2 milyar YTL civarında fazla vermiştir. (Bkz. Tablo 12)

 

 

3-B) BORÇ VERİLERİ:

2008 Haziran ayı itibariyle iç ve dış borçlara ilişkin bilgiler Tablo 13-16’da yer almaktadır.

 

TABLO 13: İÇ BORÇ DURUMU (Milyon YTL)

 

2006

2007

2008 (Haziran)

MEBLAĞ

251.470

255.310

261.000

VADE (ay)

24,6

25,7

23,0

Kaynak: HM

 

 

            2008 Haziran ayı itibariyle toplam iç borç stoku 261 milyar YTL’dir. 2007 yılı sonuna göre meydana gelen artış 5,7 milyar YTL’dir. Stokun ortalama vadeye kalan gününde ise düşüş meydana gelmiştir. 2007 sonunda 25,7 ay olan ortalama vade, 2008 Haziran’ında 23 aya gerilemiştir. (Bkz. Tablo 13)

 

 

TABLO 14: DIŞ BORÇ DURUMU (Milyon $)

 

2006

2007

2008 (Nisan)

TOPLAM

205.265

247.094

262.934

 *Kısa Vadeli

40.354

41.810

44.550

 *Orta-Uzun Vadeli

164.911

205.284

218.384

Kaynak: HM

 

 

            2007 yılı sonunda 247.094 milyon Dolar olan dış borç stoku, 2008 Haziran ayında 262.934 milyon Dolar’a yükselmiştir. Vadeler açısından dış borçlar temel karakteristiğini sürdürmekte olup, ağırlıklı olarak orta-uzun vadelidir. 2008 Haziran ayı itibariyle orta-uzun vadeli borçların toplam borç içindeki payı %83 civarındadır. (Bkz. Tablo 14)

 

 

TABLO 15: DIŞ BORÇ KOMPOZİSYONU (%)

DÖVİZ CİNSİ

2006

2007

2008 (Nisan)

Dolar

55,3

55,5

55,2

Euro

32,4

34,7

35,9

SDR

5,2

2,9

2,6

Yen

1,3

1,1

1,2

Diğer

5,8

5,8

5,1

Kaynak: HM

 

 

            2008 Haziran ayı itibariyle dış borcun %55,2’si ABD Doları cinsindendir. Müteakiben; Euro, SDR, Yen ve diğer para birimleri cinsinden borçlar gelmektedir. (Bkz. Tablo 15)

 

 

TABLO 16: MERKEZÎ İDARE BORÇ STOKU (Alacaklıya Göre) (Milyar $)

 

2006

2007

2008 (Haziran)

TOPLAM BORÇ STOKU

245,5

286,3

284,5

I) İÇ BORÇ STOKU

178,9

219,2

213,3

   a) Piyasa

128,1

161,8

158,0

   b) Kamu Kesimi

50,8

57,4

55,3

 

 

 

 

II) DIŞ BORÇ STOKU

66,6

67,1

71,2

   a) Kredi

30,2

28,4

32,0

       a.1) Uluslararası Kuruluşlar

19,3

17,3

20,5

              (IMF Kredisi)

10,8

7,1

10,0

       a.2) Hükûmet Kuruluşları

4,9

4,9

5,1

       a.3) Ticarî Bankalar

6,0

6,2

6,4

   b) Tahvil

36,3

38,7

39,2

Kaynak: HM

 

 

            Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, alacaklılarına göre merkezî idare toplam borç stoku; 2006 sonu itibariyle 245,5 milyar Dolar iken, 2007 sonu itibariyle 286,3 milyar Dolar’a yükselmiş, 2008 Haziran’ında ise 284,5 milyar Dolar’a gerilemiştir. IMF kredisinde de dalgalanmalar söz konusudur. Nitekim 2006 sonu itibariyle 10,8 milyar Dolar olan IMF borcu, 2007 sonu itibariyle 7,1 milyar Dolar’a gerilemişken, 2008 Haziran’ında 10 milyar Dolar’a yükselmiştir. (Bkz. Tablo 16)

 

 

 

4) DIŞ İŞLEMLER KESİMİ

 

4-A) ÖDEMELER DENGESİ:

2008 Haziran ayı itibariyle ödemeler dengesi bilgilerine Tablo 17’de yer verilmektedir.

 

TABLO 17: ÖDEMELER DENGESİ (Milyon $)

 

2006

2007

2008 (Ock-Haz)

I. CARİ İŞLEMLER HESABI

-31.893

-37.684

-27.437

   I.a) Dış Ticaret Hesabı

-40.941

-46.661

-28.769

   I.b) Hizmetler Hesabı

13.831

13.883

4.787

   I.c) Gelir Hesabı

-6.691

-7.142

4.394

   I.d) Cari Transferler Hesabı

1.908

2.236

939

 

 

 

 

II. SERMAYE VE FİNANS HESAPLARI

32.064

36.560

31.987

   II.a) Sermaye Hesabı

-

-

-

   II.b) Finans Hesabı

32.064

36.560

31.987

 

 

 

 

III. NET HATA VE NOKSAN

-171

1.124

4.550

Kaynak: TCMB

 

 

            Merkez Bankası ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari işlemler hesabı 2006 yılında 31,9 milyar Dolar açık vermişken, 2007 sonunda bu açık 37,7 milyar Dolar’a yükselmiş olup, artış oranı %18 civarındadır. 2008 yılı Haziran ayı itibariyle cari açık meblağı ise 27,4 milyar Dolar’dır. (Bkz. Tablo 17)

 

 

4-B) MAL TİCARETİ:

Ana ve alt kalemler itibariyle mal ticareti verileri, Tablo 18’de ve 19’da yer almaktadır.

 

TABLO 18: DIŞ TİCARET BİLEŞİMİ (000 $) (Ocak-Haziran)

 

2007

2008

Değişim (%)

İHRACAT

49.615

68.817

38,7

İTHALÂT

77.330

105.830

36,9

DIŞ TİCARET DENGESİ

-27.715

-37.013

33,5

İHRACAT / İTHALÂT (%)

64,2

65,0

 

Kaynak: DTM

 

 

            2008 yılı Ocak-Haziran dönemi ihracatı 68,8 milyar Dolar, ithalâtı ise 105,8 milyar Dolar’dır. 2007 yılının aynı dönemine göre meydana gelen artış oranları sırasıyla %38,7 ve %36,9’dur. Dış ticaret açığında meydana gelen artış %33,5’tir. 2008 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatın ithalâtı karşılama oranı %65’tir. Bu oran, 2007 yılının aynı dönemine göre 0,8 puan kadar yükselmiştir. (Bkz. Tablo 18)

 

 

TABLO 19: GENİŞ EKONOMİK GRUPLARIN SINIFLAMASINA (GEGS) GÖRE DIŞ TİCARET BİLEŞİMİ (Milyon $) (Ocak-Haziran)

 

2007

 

2008

 

DEĞER

(%)

 

DEĞER

(%)

İHRACAT

 

 

 

 

 

  Sermaye (Yatırım) Malları

6.456

13,0

 

9.364

13,6

  Ara (Ham madde) Mallar

22.992

46,3

 

34.790

50,6

  Tüketim Malları

19.997

40,3

 

24.453

35,5

  Diğer

170

0,3

 

208

0,3

 

 

 

 

 

 

İTHALÂT

 

 

 

 

 

  Sermaye (Yatırım) Malları

11.691

15,1

 

14.314

13,5

  Ara (Ham madde) Mallar

57.254

74,0

 

79.931

75,5

  Tüketim Malları

8.023

10,4

 

11.232

10,6

  Diğer

362

0,5

 

353

0,3

Kaynak: DTM

 

 

            2008 yılı Ocak-Haziran döneminde, mal sınıflamasına göre dış ticaret bileşimi açısından ihracat alt kalemleri, sırasıyla şöyledir: Ham madde, tüketim, yatırım ve diğer mallar. Burada dikkati çeken husus şudur: Geleneksel olarak ihracat kalemleri arasında ilk sırayı tüketim malları alırken, 2006 yılı itibariyle bu yapıda bir değişiklik meydana gelmiş olup, ilk sırayı ham maddeler almıştır. Aynı dönemde, ithalât alt kalemleri ise karakteristik yapısını sürdürmüş olup, sırasıyla şöyledir: Ham madde, yatırım, tüketim ve diğer mallar. (Bkz. Tablo 19)

 

            2008 yılı Ocak-Haziran döneminde, ülke gruplarına göre incelendiğinde, ihracatın %50,6’sının AB ülkelerine; kalan kısmının diğer ülkelere yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Aynı dönemde ithalâtın %38,5’i AB ülkelerinden; kalan kısmı diğer ülkelerden gerçekleştirilmiştir.

 

 

4-C) HİZMET TİCARETİ:

 

TABLO 20: HİZMET TİCARETİ GELİŞMELERİ (Milyon $)

 

2006

2007

2008 (Ock-Haz)

HİZMETLER DENGESİ

13.831

13.883

4.787

   a) Ulaştırma

386

-335

431

   b) Turizm

14.110

15.227

5.657

   c) İnşaat

879

759

468

   d) Sigorta

-618

-897

-401

   e) Finans

-247

-228

-74

   f) Diğer Ticarî

-434

-832

-689

   g) Resmî

-720

-214

-45

   h) Diğer

475

403

302

Kaynak: TCMB

 

 

            TCMB verilerine göre, 2008 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin net gelir sağlayan başlıca hizmet alt sektörleri; turizm, inşaat ve ulaştırmadır. Söz konusu dönem itibariyle Türkiye’nin hizmet ticareti net geliri 4,8 milyar Dolar civarındadır. (Bkz. Tablo 20)

 

            TÜİK istatistiklerine göre, 2008 yılı ilk yarısı itibariyle Türkiye’yi ziyaret eden kişi sayısı 11.347.639’dur. Yurt dışını ziyaret eden Türkiyeli turist sayısı ise 2.521.176’dır. Giriş yapan yabancı ziyaretçilerin ülkeleri itibariyle sıralaması şöyledir: Avrupa, BDT, Asya, Afrika, Amerika, Okyanusya, Diğer.

 

 

 

BAZI DEĞERLENDİRMELER VE TEKLİFLER:

 

Merkez Bankası ve Enflasyon:

            2008 yılı hedef oranı %4 olmakla beraber, bunun ulaşılabilir olmadığı ortaya çıkmıştır. Nitekim, 2008 yılında da enflasyonda artışlar meydana gelmiştir. Bunun temel sebepleri, bizzat Merkez Bankası’nca da dile getirildiği üzere, dünya çapında gıda ve enerji fiyatlarında meydana gelen artışlara ilaveten küresel ölçekte ekonomilere ilişkin belirsizliklerin mevcudiyetidir. Bu sebeple, 2006 yılı itibariyle hayata geçirilen enflasyon hedeflemesi stratejisinde değişiklikler kaçınılmaz hal almıştır. Nitekim Merkez Bankası, %4 hedefinin uzunca bir süre ulaşılmasının güçlüğüne dikkat çekerek oranları revize etmiştir. Bu kapsamda yıl sonları itibariyle yeni hedef enflasyon oranları şu şekildedir: 2009 %7,5; 2010 %6,5; 2011 %5,5. Yani Türkiye başladığı noktaya geri dönmüş hâldedir.

 

            Tüm bu bilgilerden sonra enflasyon hedeflemesi stratejisinde başarıyı engelleyen unsurları şöyle özetlemekte fayda vardır:

·        Dünya çapında gıda ve enerji fiyatlarında meydana gelen artışlara ilaveten küresel ölçekte ekonomilere ilişkin belirsizlikler,

·        2007-2008 döneminde Türkiye’nin iç politikasında meydana gelen belirsizlikler ve bunların ekonomide oluşturduğu tahribat,

·        Kişilerin ve kurumların, fiyatlamada enflasyon hedeflerini bir çıpa olarak dikkate almaktan vazgeçmesi, buna karşılık geçmiş dönemdeki yüksek oranları baz alması.

 

            Yani enflasyon hedeflemesindeki başarısızlık; sadece Merkez Bankası’ndan değil, dış-iç yapısal kaynaklı sorunlara ilaveten kişilerin ve kurumların geleceğe yönelik karamsarlıkları dolayısıyla fiyatlama politikalarındaki değişikliklerden de kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla başarı, söz konusu olumsuzlukların tersine dönmesiyle mümkün olabilecektir.

 

 

Yeni Dünya Bunalımı ve Çıkış:

            Özellikle 2007 ortası itibariyle ABD’de mortgage krizi ile başlayan ve adeta yeni bir dünya ekonomik bunalımı niteliğine bürünen bir süreçteyiz. Bu krizin süresine ve boyutuna ilişkin farklı tahminlerde bulunulmaktadır. Kimileri iyimserken, kimileri kötümser tablolar çizmektedir. Citi yönetim kurulu başkanı Win Bischoff, 2008 Mayıs’ında yaptığı açıklamasında krizin en ağır kısmının sona erdiğini dile getirmiştir. Bununla beraber, bazı finans piyasası aktörleri ve akademisyenler, ABD yönetiminin mortgage krizini engellemeye yönelik teşebbüste bulunacağına inandıklarını ifade ederek, FED’in büyük bir banka krizine müsaade etmeyeceğini belirtmişlerdir.

 

            Öte yandan, bu krizlerin ardının geleceğini ve farklı boyutlarıyla karşılaşılacağını dile getirenler de mevcuttur. Mesela Prof. Dr. Paul Krugman, mortgage krizinin etkilerini 2010 yılına kadar sürdürebileceğini, 2011 yılına sarkmasının ise sürpriz olmayacağını dile getirmektedir. Haliyle ABD’de 2011’e kadar sürme ihtimali bulunan bir krizler silsilesi, tüm dünyayı da şöyle veya böyle etkileyebilecektir.

 

            Ancak, şunu da belirtmek lazım: Burası dünya, dolayısıyla refah dönemleri yanında krizlere de normal bakmak lazım. Çünkü burası cehennem değil ki sürekli her şey kötü gitsin veya cennet değil ki her şey iyi olsun. Bu sebeple, dönemler itibariyle inişler-çıkışlar olabilecektir. Eşyanın tabiatı gereği belli dönemlerde refah seviyesi yükselecek, işba noktasında ise aşağı yönlü hareketler meydana gelecektir. Bu durumda ülkelere düşen, yapısal sorunlarını minimize ederek bu tür krizlerin olumsuzluklarını en az seviyede atlatabilmektir.

 

 

Dr. Mehmet Behzat Ekinci.

mbekinci@akademiktisat.net

http://www.akademiktisat.net

 

 

 

Kaynaklar:

TÜİK, DPT, HM, DTM, TCMB, MB, BDDK, Turkish Bank, Anlayış.

 

 

 

Sayfa Başı