AKADEM<İ>KTİSAT

 

 

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2004 YILINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

 

 

 

İÇİNDEKİLER:

 

HAVADİS

 

1) REEL KESİM

1-A) BÜYÜME

1-B) SANAYİ

1-C) İSTİHDAM

 

2) FİNANSAL KESİM

2-A) FİYATLAR

2-B) PARASAL GÖSTERGELER

2-C) FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI

 

3) KAMU MALİYESİ KESİMİ

 

4) DIŞ TİCARET KESİMİ

 

BAZI DEĞERLENDİRMELER VE TEKLİFLER

 

 

 

HAVADİS:

            2004 yılında Türkiye ekonomisinde meydana gelen gelişmeler, yaşanan kriz sürecinden çıkılmakta olduğuna dair önemli ipuçları sergilemektedir. Alt sektörler itibariyle incelendiğinde, söz konusu olumlu seyri görmek mümkündür. Nitekim; Reel kesimde, Finansal piyasalarda, Kamu maliyesinde ve Dış ticarette lehte bazı gelişmeler olmuştur. Bunlar da, birtakım temel sorunlar devam etmekle beraber, geleceğe umutla bakılmasına zemin hazırlamaktadır.

 

            2004 yılına ilişkin sektörel analizlere geçmeden evvel, Türkiye’de ve dünyada meydana gelen bazı sosyo-ekonomik, siyasî, hukukî ve kültürel gelişmelere yer verilmektedir. Bununla, ekonomi ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olan gelişmelere dikkat çekilmesi hedeflenmektedir:

·         5 Ocak: İsrail hükûmeti, Türkiye’den su alımını öngören “Manavgat Suyu” anlaşmasını onayladı.

·         6 Ocak: Suriye devlet başkanı Beşşar Esad, Türkiye’ye geldi. Esad, 57 yıllık aradan sonra Türkiye’yi ziyaret eden ilk Suriye devlet başkanıdır.

·         27 Şubat: Tekel’in alkollü içkiler işletmesi özelleştirildi. İşletme, “Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortak Girişim Grubu”na devredildi.

·         14 Mart: Dünyanın 20 dev şirketinin yöneticileri İstanbul’da bir araya geldi.

·         28 Mart: Yerel seçimler yapıldı. Seçim sonuçları şöyle (İl genel meclisi oy oranları): AKP %41,9, CHP %18,0, MHP %10,4, DYP %10,1, SHP %4,8, SP %4,1, Diğer %10,8.

·         24 Nisan: Kıbrıs’ın birleştirilmesine ilişkin referandum yapıldı. Seçmenlerin Annan Planı’na yönelik tercihleri şöyle gerçekleşti: Kuzey Kıbrıs: %64,91-Evet, %35,09-Hayır. Güney Kıbrıs: %75,83-Hayır, %24,17-Evet.

·         1 Mayıs: AB, 10 yeni ülkeyi daha bünyesine aldı. Yeni üyeler: Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta.

·         11 Mayıs: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, Türkiye’de 1 milyar tonluk yeni bir bor rezervinin bulunduğunu, böylece dünya toplam bor rezervinde Türkiye’nin payının %72’ye yükseldiğini ifade etti.

·         17 Mayıs: “Ekonomi Koordinasyon Kurulu” oluşturuldu. Başkanlığına, Başbakan Yardımcısı Doç.Dr.Abdüllatif Şener getirildi.

·         24 Mayıs: Ankara 10.Bölge İdare Mahkemesi, TÜPRAŞ’ın %65,76 oranındaki kamu payının blok olarak satışına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu.

·         26 Mayıs: Madenlerin özel sektöre açılmasını öngören Maden Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

·         26 Mayıs: İktisat Bankası’nın eski sahibi Erol Aksoy’un 38 şirketine ve mallarının tamamına, TMSF’nin talebiyle el kondu.

·         2-6 Haziran: II.OECD KOBİ’lerden Sorumlu Bakanlar Konferansı, İstanbul’da gerçekleştirildi.

·         7 Haziran: Farklı dillerdeki ve lehçelerdeki ilk televizyon yayını, TRT’de Türkçe alt yazılı olarak başladı.

·         9 Haziran: Yargıtay 9.Ceza Dairesi, kapatılan DEP’in 4 eski milletvekili hakkındaki infazı durdurarak tahliye edilmelerine karar verdi.

·         9 Haziran: ABD’nin Georgia eyaletinde gerçekleştirilen G-8 Zirvesi’nde liderler bir araya geldi. Zirve’ye Başbakan R.T.Erdoğan da katıldı.

·         14-16 Haziran: İKÖ 31.Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısı, İstanbul’da yapıldı. Örgüt’ün yeni genel sekreteri Türkiye’den; Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu.

·         28-31 Haziran: NATO’nun 26 üyesinin devlet ve hükûmet başkanları, İstanbul’da toplandı.

·         1 Temmuz: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, kaldırılan DGM’lerin yerine 8 ilde 18 ağır ceza mahkemesi kurulmasına karar verdi.

·         7 Temmuz: AB Komisyonu, Kıbrıslı Türklerin ekonomik izolasyondan kurtarılmasını amaçlayan teklif paketini onayladı.

·         16 Temmuz: Pamukbank’ın Halk Bankası’na devrini öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

·         22 Temmuz: Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova İlçesi yakınlarında raydan çıktı. Bilanço: 38 ölü; 80’den fazla yaralı.

·         25 Temmuz: DSP 6.Olağan Büyük Kurultayı’nda Genel Başkanlığa Zeki Sezer seçildi. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit, katıldıkları bu kurultay ile yarım asırlık politik hayatlarına son noktayı koymuş oldu.

·         17 Ağustos: Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan atandı.

·         23 Ağustos: KKTC’den Kıbrıs Rum kesimine ticarî mal akışını düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü yürürlüğe girdi.

·         9 Eylül: Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Doç.Dr.Abdullah Gül, zina konusunun Türkiye’de ele alınış tarzı ve olduğundan farklı şekilde sunulması dolayısıyla Türkiye’ye büyük bir haksızlık yapıldığını ve bunun sorumsuzca bir davranış olduğunu söyledi.

·         14 Eylül: Milli Eğitim Bakanı Doç.Dr.Hüseyin Çelik, Türkiye’deki 60 bin okulun Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut bütçesiyle ayakta tutulmasının mümkün olmadığını söyledi.

·         15 Eylül: Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı bulunan liseler, Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.

·         23 Eylül: Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 8.Dönem Toplantısı’na ilişkin protokol Ankara’da imzalandı.

·         5 Ekim: İngilizlerin, uydu üzerinden yaptığı gözlemlerde Van’da 13 ayrı noktada petrol rezervi tespit etmesi üzerine bir İngiliz şirketi 40 kişilik ekiple kente giderek çalışmalara başladı.

·         14 Ekim: Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya hakkında yapılan ön soruşturma sonunda ceza ve disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

·         16 Ekim: Suriye Hükümeti, Türkiye’nin Suriye üzerinden demiryolu ile Irak’a mal taşınmasına koyduğu kısıtlamayı kaldırdı.

·         16 Ekim: Edirne İl Jandarma Komutanlığı’nın, Kapıkule Kara Ulaştırma Müdürlüğü’nde ‘‘rüşvet ve suiistimal’’ olduğu yönündeki iddialar üzerine başlattığı operasyonda 20 kişi gözaltına alındı.

·         20 Ekim: Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün 2004 Yılı Yolsuzlukla Mücadele Raporu’nda, Türkiye 146 ülke arasında 77. sıraya yerleşti.

·         24 Ekim: Yeni Türkiye Partisi’nin Olağanüstü Büyük Kongresi’nden CHP’ye katılma kararı çıktı.

·         1 Kasım: “Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu”nca hazırlanan raporun basın açıklaması tartışmalara sahne oldu.

·         4 Kasım: KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, tedavülde bulunan TL’nin YTL’ye dönüştürülmesine ilişkin yasa tasarısını onayladı.

·         4 Kasım: Yeni Türk Ceza Kanunu’nun uygulama ve yürürlük şekline ilişkin yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

·         9 Kasım: TBMM Genel Kurulu, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın’ın Yüce Divan’a sevkine karar verdi.

·         10 Kasım: TBMM Genel Kurulu, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Yaşar Topçu’nun Yüce Divan’a sevkine karar verdi.

·         11 Kasım: Filistin’in Baş Müzakerecisi Bakan Saib Erakat, Filistin lideri Yaser Arafat’ın vefat ettiğini resmen açıkladı.

·         12 Kasım: Korkmaz Yiğit, Türkbank davasında hapis cezasına çarptırıldı.

·         20 Kasım: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ağırlıklı olarak müteahhitlerden oluşan 70 civarındaki iş adamı heyeti ile Afganistan’a gitti.

·         25 Kasım: Ali Talip Özdemir’den sonra, ANAP genel başkanlığına seçilen Nesrin Nas da görevinden istifa etti.

·         FIBA, 2010 yılında yapılacak 16.Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası organizasyonunu düzenleme hakkını Türkiye’ye verdi.

·         6 Aralık: Yolsuzlukla suçlanan Deniz Kuvvetleri eski komutanlarından emekli Oramiral İlhami Erdil hakkında, 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

·         7 Aralık: ‘Kayıp Trilyon’ davasında ‘özel belgede sahtecilik’ suçundan aldığı iki yıl dört ay hapis cezasının infazı bir yıl süreyle ertelenen eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın, yeni Türk Ceza Kanunu’ndan yararlanmak için yaptığı başvuru reddedildi.

·         9 Aralık: Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Ermenistan ile sınırını açması için daha fazla baskı yapması gerektiğini belirtti.

·         17 Aralık: AB dönem başkanı Hollanda’nın Başbakanı Jan Peter Balkanende, Türkiye’nin AB’nin önerdiği teklifi kabul ettiğini ve müzakerelerin 3 Ekim 2005’te başlayacağını resmen açıkladı.

·         17 Aralık: Yurtbank’ın eski sahibi Ali Avni Balkaner, bankanın zarara uğratıldığı iddiasına ilişkin davada 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldı.

·         22 Aralık: Başbakan Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri’nin davetlisi olarak Şam’a gitti.

·         24 Aralık: Bursa Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanan iş adamı Cavit Çağlar 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

·         26 Aralık: Endonezya’nın kuzeyindeki Sumatra Adası yakınlarında meydana gelen, richter ölçeğine göre 9 şiddetindeki depremin oluşturduğu tsunami sebebiyle 500 bine yakın insan hayatını kaybetti.

 

 

Burada, mevcut veriler ışığında Türkiye ekonomisinin 2004 yılına ilişkin sektörel analizler yapılmaktadır:

 

 

1)REEL KESİM

1-A)BÜYÜME:

Ekonomik büyümeye ilişkin veriler, Tablo 1’de yer almaktadır.

 

TABLO 1: BÜYÜME (GSMH) ORANLARI (%)

YILLAR

BÜYÜME ORANI

1999

-6,4

2000

6,3

2001

-9,5

2002

7,9

2003

I.çeyrek

II.çeyrek

III.çeyrek

IV.çeyrek

5,9

7,4

3,6

5,6

7,2

2004

(hedef)

(gerçekleşen)

I.çeyrek

II.çeyrek

III.çeyrek

IV.çeyrek

 

5,0

9,9

13,9

15,7

5,7

6,6

Kaynak:DİE

 

 

            2002’de %7,9’luk büyüme gerçekleşmiş; 2003’te ise hedef %5 olmasına rağmen, bu oran da aşılmış ve %5,9 oranında büyüme kaydedilmiştir. 2004 yılının ilk çeyreğinde sağlanan büyüme %13,9 gibi yüksek bir oranda idi. İkinci çeyreğinde ise bu da aşılmış ve büyüme %15,7 oranında gerçekleşmiştir. Her ikisi de, dönemler itibariyle büyüme istatistiklerinin tutulduğu 1987 yılı sonrasında ulaşılan en yüksek oranlardır. Daha evvelki en yüksek oran, %12,6 ile 1995 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşmişti. Bununla beraber, üçüncü çeyrek büyüme oranı düşük seviyede gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 1)

 

            2004 yılı hedef büyüme oranı da 2003‘te olduğu gibi %5’tir. 2004 yılı ilk iki çeyreği büyüme oranları, 2003 yılının aynı dönemlerinde sağlanan oranlara göre çok yüksek seviyede gerçekleşmiştir. Ancak, 2004 yılı üçüncü çeyrek büyüme oranı 2003 yılındakine göre düşük olmuştur. Son çeyrekte ise yine yükselme trendine girilmiş ve %6,6 oranında büyüme kaydedilmiştir. Neticede, 2004 büyüme oranı da hedeflenenin çok üstünde gerçekleşmiş ve %9,9 civarında bir büyüme kaydedilmiştir.

 

            DİE’den yapılan açıklamaya göre, 2004 yılı itibariyle, üretim yöntemine göre cari fiyatlarla YTL bazında GSYİH büyüme hızı %19,7’dir. Bazı alt sektörlerde aynı dönemde sağlanan büyüme oranları ise cari fiyatlarla şöyle olmuştur: Tarım %14,9; Sanayi %20,5; İnşaat %21,5; Ticaret %24,4; Ulaştırma ve Haberleşme %15,2; Malî Kuruluşlar %20,8; Serbest Meslekler ve Hizmetler %19,8.

 

            2004 yılında, üretim yöntemine göre GSMH, cari fiyatlarla 428.932.343.026 YTL; sabit fiyatlarla ise 135.308.028 YTL olarak gerçekleşmiştir. Böylece, 2004 yılında, 2003 yılının aynı dönemine göre gelişme hızı; cari fiyatlarla %20,3; sabit fiyatlarla ise %9,9 olarak gerçekleşmiştir.

 

            Kişi Başına Düşen Gayri Safi Milli Hasıla (KBGSMH) meblağında da artış meydana gelmiştir. 2003 yılında 3.383 $ olan KGGSMH, 2004 yılında 4.172 $’a yükselmiştir. Artış oranı %23,3’tür.

 

 

1-B)SANAYİ:

İmalat sanayiindeki üretim artış oranları, alt sektörler itibariyle Tablo 2’de yer almaktadır.

 

TABLO 2: ÜRETİM ARTIŞI

İKTİSADÎ FAALİYET KOLLARI

ÜRETİM DEĞİŞİMİ (%)

KAMU

ÖZEL

TOPLAM

TOPLAM SANAYİ

1,6

12,1

9,8

Madencilik Sektörü

-0,4

15,5

4,0

İmalat Sanayii Sektörü

-0,4

12,7

10,4

Elektrik, Gaz ve Su Sektörü

10,0

4,3

6,8

Kaynak:DİE

 

 

            Sanayi sektöründe, 2004 yılında artış meydana gelmiştir. Toplamda sanayi sektörü büyüme oranı %9,8’dir. Alt sektörler itibariyle en yüksek artış imalât sanayiinde olup, oran %10,4’tür. En düşük üretim artışı ise %4 oranı ile madencilik sektöründe kaydedilmiştir. 2004 yılında üretimdeki artış, ağırlıklı olarak özel sektörce gerçekleştirilmiştir. (Bkz. Tablo 2)

 

 

TABLO 3: KAPASİTE KULLANIM ORANLARI (%)

 

2002

2003

2004

Ocak

73,9

74,9

77,2

Şubat

71,0

71,9

73,5

Mart

75,3

78,3

82,1

Nisan

73,8

75,9

76,5

Mayıs

75,7

78,7

84,3

Haziran

76,4

80,1

85,3

Temmuz

77,5

79,8

83,9

Ağustos

76,4

79,3

81,4

Eylül

79,7

83,5

84,3

Ekim

80,4

80,4

82,4

Kasım

77,2

79,6

83,4

Aralık

76,5

79,5

84,0

Kaynak:DİE

 

 

            Aylar itibariyle dikkate alındığında, kapasite kullanım oranında (KKO) önceki senelere nazaran önemli artışlar sağlanmıştır. Nitekim 2003 yılı aylık KKO, 2002’ye ve 2001’e göre daha yüksek idi. Bu eğilimin 2004 yılında da geçerliliğini muhafaza ettiği görülmektedir. 2004 yılında, aylar itibariyle sağlanan KKO, önceki yılların ulaşılan en yüksek oranlarıdır. (Bkz. Tablo 3)

 

            2004 yılı ilk dokuz ayında ulaşılan en yüksek KKO, %85,3 ile Haziran ayındadır. En düşük oran ise %73,5 ile Şubat ayındadır. (Bkz. Tablo 3) 2004 yılı ortalama KKO ise %81,5’tir.

 

 

TABLO 4: TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞAMAMA SEBEPLERİ (%)

 

2003

2004

İç Pazarda Talep Yetersizliği

63,9

59,1

Dış Pazarda Talep Yetersizliği

14,9

15,8

Malî İmkânsızlık

2,5

2,3

Yerli Mallarda Ham Madde Yetersizliği

3,5

3,3

İşçilerle İlgili Meseleler

2,2

3,6

İthal Mallarda Ham Madde Yetersizliği

1,3

1,3

Kaynak:DİE

 

 

               2004 yılında “tam kapasite ile çalışamama” için belirtilen sebeplere ilişkin nispî sıralama, 2003 yılındakilerle büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. 2004 yılı için ortaya çıkan sonuçlar ve ilgili değerlendirmeler şu şekildedir: “İç pazarda talep yetersizliği” düşmüş; “Dış pazarda talep yetersizliği” artmıştır. İç piyasanın canlanması olumlu olmakla beraber, dış piyasalarda meydana gelen talep daralması olumsuz bir nitelik arz etmektedir. Halbuki krizden çıkışı sağlayacak en önemli faktör ihracattır. “Malî imkansızlık”a ilişkin olumsuzluklarda meydana gelen düşüş de lehte gelişmenin habercisidir. “İşçilerle ilgili meseleler”deki artış ise dikkati çeken diğer bir olumsuzluktur. (Bkz. Tablo 4)

 

 

TABLO 5: YENİ KURULAN ŞİRKET, KOOPERATİF VE İŞ YERİ

 

2003

2004

Değişim (%)

Yeni açılan şirket ve kooperatif

32.259

40.919

26,8

Kapanan şirket ve kooperatif

5.436

7.660

40,9

Yeni açılan ticaret unvanlı iş yeri

33.039

40.540

22,7

Kapanan ticaret unvanlı iş yeri

13.229

17.221

30,2

Kaynak:DİE

 

 

            2003 yılına göre 2004 yılında, şirket ve kooperatif açılışlarında %26,8 oranında artış meydana gelmiştir. Kapanan şirket ve kooperatif sayısı da artmış olup, oran %40,9’dur. Ticaret unvanlı iş yerleri açısından değerlendirildiğinde; açılışlarda ve kapanışlarda, şirketlere ve kooperatiflere paralel bir gelişim meydana gelmiştir. Nitekim; açılışlarda %22,7, kapanışlarda ise %30,2 oranında artış olmuştur. (Bkz. Tablo 5)

 

 

1-C)İSTİHDAM:

            DİE, Hane Halkı İş Gücü Anketi sonuçlarına göre, 2004 yılının son çeyreği itibariyle kurumsal olmayan nüfusa ilişkin istihdam durumu Tablo 6’da yer almaktadır.

 

TABLO 6: KURUMSAL OLMAYAN NÜFUSUN İŞ GÜCÜ DURUMU (000 kişi)

 

2003

2004

KURUMSAL OLMAYAN SİVİL NÜFUS

69.479

70.556

   15 ve Üstü Yaştaki Nüfus

48.912

49.906

 

 

 

İŞ GÜCÜ DURUMU

23.640

24.289

   İstihdam Edilen

21.147

21.791

   İşsiz

2.493

2.498

 

 

 

İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI (%)

48,3

48,7

 

 

 

İSTİHDAM ORANI (%)

43,2

43,7

İŞSİZLİK ORANI (%)

10,5

10,3

   Tarım Dışı İşsizlik Oranı (%)

15,0

14,7

   Genç Nüfusta (15-24 yaş) İşsizlik Oranı (%)

20,5

19,7

 

 

 

EKSİK İSTİHDAM / İŞ GÜCÜ ORANI (%)

4,8

4,1

   Genç Nüfusta (15-24 yaş) Eksik İstihdam Oranı (%)

6,5

5,1

Kaynak:DİE

 

 

            15 ve Üstü Yaştaki Nüfusta, 2003’e nazaran 2004’te artış meydana gelmiştir. Önceki yıl 48.912.000 olan nüfus, 49.906.000’e yükselmiştir. İstihdam edilenlerin sayısında artış yaşanmış ve 21.147.000 olan sayı, 21.791.000’e yükselmiştir. İş gücüne katılım oranı da %48,3’ten %48,7’ye yükselmiştir. (Bkz. Tablo 6)

 

            2003’e kıyasla 2004’te, işsizlik oranı %10,5’ten %10,3’e düşmüştür. Bu çerçevede, 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı da düşmüş ve %20,5 olan bu oran, %19,7 olarak gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 6)

 

 

2)FİNANSAL KESİM

2-A)FİYATLAR:

            Son yıllarda ısrarla sürdürülen “fiyat istikrarının sağlanması” politikası meyvelerini vermiştir. Özellikle 80’li yılların ortaları itibariyle hızlanıp 90’lı yılların ortaları itibariyle önlenemez bir trende giren enflasyon, kontrol altına alınmış hâldedir. 2005 yılında daha önemli bir başarı sağlanmış ve enflasyonun tek hânelere düşürülmesi mümkün olmuştur. Bununla beraber, söz konusu sürecin olumsuz bir yönü de ortaya çıkmıştır, deflasyon… Bu çerçevede, ortaya çıkan durgunluğun bir şekilde dikkate alınması ve piyasalarda hareketliliğin sağlanmasına yönelik tedbirlere başvurulması kaçınılmaz bir hâl almıştır.

 

Fiyatlarda meydana gelen değişmeler, Tablo 7’de ve 8’de yer almaktadır.

 

TABLO 7: FİYATLARDAKİ GELİŞMELER (Aylık)

 

TEFE

 

TÜFE

 

2002

2003

2004

 

2002

2003

2004

Ocak

4,2

5,6

2,6

 

5,3

2,6

0,7

Şubat

2,6

3,1

1,6

 

1,8

2,3

0,6

Mart

1,9

3,2

2,1

 

1,2

3,1

0,9

Nisan

1,8

1,8

2,6

 

2,1

2,1

0,6

Mayıs

0,4

-0,6

0,0

 

0,6

1,6

0,4

Haziran

1,2

-1,9

-1,1

 

0,6

-0,2

-0,1

Temmuz

2,7

-0,5

-1,5

 

1,4

-0,4

0,2

Ağustos

2,1

-0,2

0,8

 

2,2

0,7

0,6

Eylül

3,1

0,1

1,8

 

3,5

1,9

0,9

Ekim

3,1

0,6

3,2

 

3,3

1,4

2,2

Kasım

1,6

1,7

0,8

 

2,9

1,6

1,5

Aralık

2,6

0,6

0,1

 

1,6

0,9

0,4

Kaynak:DİE

 

 

            “Bir önceki aya göre değişim” oranları açısından, gerek TEFE’de gerekse TÜFE’de dalgalı bir seyir izlenmekle beraber, düşük oranlı bir enflasyon sürecinin yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Dahası, 2003 yılında olduğu gibi, 2004’te de negatif enflasyon oranlarına şahit olunmuştur. Mesela, hem TEFE’de hem de TÜFE’de Haziran ayı itibariyle gerçekleşen enflasyon oranları negatiftir. (Bkz. Tablo 7)

 

 

TABLO 8: FİYATLARDAKİ GELİŞMELER (Yıllık)

 

TEFE

 

TÜFE

 

2002

2003

2004

 

2002

2003

2004

Ocak

92,0

32,6

10,8

 

73,2

26,4

16,2

Şubat

91,8

33,4

9,1

 

73,1

27,0

14,3

Mart

77,5

35,2

8,0

 

65,1

29,4

11,8

Nisan

58,0

35,1

8,9

 

52,7

29,5

10,2

Mayıs

49,3

33,7

9,6

 

46,2

30,7

8,9

Haziran

46,8

29,6

10,5

 

42,6

29,8

8,9

Temmuz

45,9

25,6

9,4

 

41,3

27,4

9,6

Ağustos

43,9

22,7

10,5

 

40,2

16,2

10,0

Eylül

40,9

19,1

12,5

 

37,0

23,0

9,0

Ekim

36,1

16,1

15,5

 

33,4

20,8

9,9

Kasım

32,8

16,2

14,4

 

31,8

19,3

9,8

Aralık

30,8

13,9

13,8

 

29,7

18,4

9,3

Kaynak:DİE

 

 

            “Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim” açısından yine düşük oranlı enflasyon süreci söz konusudur. 2003 yılına göre 2004’te gerçekleşen enflasyon oranları, belirgin biçimde düşüktür. Ancak, TEFE oranlarında dalgalı bir seyir gerçekleşmişken, TÜFE’de nispeten daha istikrarlı bir düşüş süreci (Ağustos hariç) söz konusudur. Dahası 2004, tek hâneli oranların gerçekleştiği bir yıl olmuştur. TEFE’de Şubat ayında, TÜFE’de ise Mayıs ayında tek hâneli oranlar gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 8)

 

            2003 yılı TEFE-TÜFE hedef oranları sırasıyla %17,4 ve %20 idi. Her iki hedef de realize olmuş ve sırasıyla %13,9 ve %18,4 olarak gerçekleşmişti. 2004 TEFE-TÜFE hedef oranı ise %12 idi. Yıl sonu oranlar incelendiğinde, TÜFE’de hedef realize olmuşken, TEFE’de ise Eylül itibariyle hedeflenen üzerinde enflasyon oranları söz konusu olmuştur.

 

            2005 yılından itibaren TEFE hesaplamasından vazgeçilmiş, bunun yerine ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) hesaplamasına geçilmiştir. Ayrıca, enflasyonla ilgili daha sağlıklı hesaplamaların yapılabilmesi için sepetlerdeki mal-hizmet sayısında değişikliğe gidilmiştir.

 

            DİE’den yapılan açıklamaya göre, 2005 yılında yeni TÜFE endeks sepetinde 423 madde yer almaktadır. Bunların 327’si 1994=100 temel yıllı TÜFE sepetinde de yer alan maddeler olup, ayrıca 96 farklı madde eklenerek yeni sepet oluşturulmuştur. TÜFE için 81 il merkezi ve 72 ilçeden her ay fiyatlar derlenerek hesaplamalar yapılacaktır. Fiyatlar 20.060 işyerinden ve 3.740 konuttan derlenen kiralarla oluşturulacaktır. Bu çerçevede 173.929 fiyat derlenecektir.

 

            ÜFE için oluşturulacak sınıflamada, Avrupa Birliği (AB) faaliyet verilerinin karşılaştırılabilmesine de imkân sağlanabilmesi için AB’nin faaliyet sınıflaması olan NACE Rev.1.1 kullanılacaktır. Üretici Fiyatları İndeksi (ÜFE), tamamen üretimden kaynaklanan fiyat hareketlerini ölçerek, üretim aşamasında oluşan enflasyon için gösterge oluşturacaktır. Bu kapsamda; 1.816 üretici firma izlenerek, sepette yer alan 760 madde için 4.350 fiyat derlenecektir.

 

 

2-B)PARASAL GÖSTERGELER:

            2003 ve 2004 yılı sonu itibariyle parasal göstergeler ve bunlar arasındaki değişim oranları, Tablo 9’da verilmiştir.

 

TABLO 9: PARASAL GÖSTERGELER (Milyon YTL)

 

26 Aralık 2003

31 Aralık 2004

DEĞİŞİM (%)

Dolaşımdaki Para

10.129

12.446

22,9

Vadesiz Mevduat

11.435

17.023

48,9

M1

21.564

29.469

36,7

Vadeli Mevduat

59.359

79.875

34,6

M2

80.923

109.344

35,1

Döviz Tevdiatı

68.932

76.074

10,4

Döviz Tevdiatı (Milyon Dolar)

48.800

56.683

16,2

M2Y

149.855

185.419

23,7

Mevduat Bankaları Kredileri

48.019

77.628

61,7

Kaynak:TCMB

 

 

            31 Aralık 2004 itibariyle 26 Aralık 2003’e göre M1(Dolaşımdaki Para+Vadesiz Mevduat)’de meydana gelen artış %36,7’dir. Bu, piyasada belli ölçüde de olsa hareketin varlığına işaret etmektedir. Aynı tarihler itibariyle vadeli mevduatta da 20,5 milyar YTL civarında yükselme meydana gelmiş olup, artış oranı %34,6’ya tekabül etmektedir. Döviz tevdiatında da artış meydana gelmiştir. 31 Aralık 2004 itibariyle 26 Aralık 2003’e göre döviz tevdiatında Dolar bazında meydana gelen artış oranı %16,2 oranındadır. (Bkz. Tablo 9)

 

            Parasal göstergelerde meydana gelen dikkat çekici gelişmelerden biri ise mevduat bankaları kredileriyle ilgilidir. 26 Aralık 2003 itibariyle 48 milyar YTL olan kredi hacmi, 31 Aralık 2004’te 77,6 milyar YTL’ye yükselmiş olup, artış oranı %61,7’ye tekabül etmektedir. (Bkz. Tablo 9)

 

            Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre; Türkiye'de toplam kredi kartı sayısı 2003 yılında 19.863.167 iken, 2004 yılında %34 artışla bu sayı 26.681.128’e yükselmiştir. Kredi kartlarının yurt içi (turistlerin kullanımı dahil) kullanım cirosunda da belirgin bir artış meydana gelmiştir. 2003’te 40,3 milyar YTL olan ciro, 2004 yılında %63 artışla 65,7 milyar YTL’ye yükselmiştir.

 

            BDDK geçici verilerine göre 2004 yılında, bankacılık kesimi tarafından kullandırılan toplam kredi tutarı 97,3 milyar YTL’dir. Kredilerin %97’si yurt içine verilmiş olup, %95’i özel kesime kullandırılmıştır. Kredilerin %59’u kısa vadelidir.

 

            Yine BDDK verilerine göre; 2004 yılında, bankacılık kesimince verilen tüketici kredilerinde de dikkat çekici bir artış kaydedilmiştir. Nitekim geçici verilere göre 12,7 milyar YTL tutarında tüketici kredisi kullandırılmıştır. Söz konusu kredilerin tamamı özel kesime verilmiş olup, ağırlıklı olarak orta-uzun vadelidir.

 

 

2-C)FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI:

Finansal yatırım araçlarının nominal ve reel getirileri Tablo 10’da yer almaktadır.

 

TABLO 10: SEÇİLMİŞ FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ NOMİNAL VE REEL GETİRİLERİ (Aralık)

 

NOMİNAL

GETİRİ (%)

REEL GETİRİ

TEFE (%)

TÜFE (%)

3 AYLIK

MEVDUAT FAİZİ (BRÜT)

BORSA ENDEKSİ (İMKB 100)

DOLAR

EURO

ALTIN (KÜLÇE)

5,3

10,9

-7,3

1,8

2,1

1,2

6,5

-11,0

-2,2

-1,9

1,0

6,3

-11,1

-2,4

-2,1

6 AYLIK

MEVDUAT FAİZİ (BRÜT)

BORSA ENDEKSİ (İMKB 100)

DOLAR

EURO

ALTIN (KÜLÇE)

10,8

37,1

-6,6

3,1

6,2

5,2

30,2

-11,3

-2,1

0,9

4,4

29,2

-12,0

-2,8

0,1

YILLIK

ORT.

MEVDUAT FAİZİ (BRÜT)

BORSA İNDEKSİ (İMKB 100)

DOLAR

EURO

ALTIN (KÜLÇE)

21,5

61,8

-4,9

4,7

7,1

9,3

45,6

-14,4

-5,7

-3,6

9,8

46,3

-14,0

-5,3

-3,1

Kaynak:DİE

 

 

            DİE tarafından yapılan açıklamaya göre, 2004 Aralık ayı itibariyle; 1994=100 temel yıllı TEFE karşısında son üç aylık dönemde, seçilmiş yatırım araçları arasında sadece mevduat faizinde ve borsada getiri elde edilmiştir. Diğer araçlarda zarar söz konusu olmuştur. En fazla zarar ise %11 ile Dolar’da gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 10)

 

            Son altı aylık dönemde; Dolar’da ve Euro’da yine zarar söz konusudur. En fazla zarar yine Dolar’dadır. En fazla kâr ise %30,2 ile borsada gerçekleşmiştir. (Bkz. Tablo 10)

 

            Yıllık ortalamalar dikkate alındığında, üç aylık dönemdekine benzer bir durum söz konusudur. Dolar’da, Eoro’da ve altında zarar gerçekleşmiştir. Dolar yine en fazla zarara sebep olan araçtır. En fazla kâr ise %45,6 ile borsadadır. (Bkz. Tablo 10)

 

            Türkiye’de, 2004 sonu itibariyle banka sayısı 48 olup bunların dağılımı şöyledir: Kamu-3; Özel-18; TMSF-1; Kalkınma-Yatırım-13; Yabancı-13. Aynı tarih itibariyle özel finans kurumu sayısı 5’tir.

 

            “The Banker Dergisi”nin, gerçekleştirdiği “Dünyanın En Büyük 1000 Bankası (Top 1000 World Banks)” sıralamasında yer alan Türkiye bankaları şunlardır: Ziraat Bankası-141., İş Bankası-159., Akbank-186., Yapı Kredi Bankası-222., Garanti Bankası-303., Halk Bankası-409., Dışbank-640., Finansbank-746., Oyakbank-781., Denizbank-798., Vakıfbank-812., Koçbank-823., TEB-991.

 

 

3)KAMU MALİYESİ KESİMİ

2004 yılı bütçe gelişmeleri, Tablo 11’de yer almaktadır.

 

TABLO 11: BÜTÇE İLE İLGİLİ GELİŞMELER (Milyon YTL)

 

HEDEF

GERÇEKLEŞME

GELİRLER

104.109

109.887

   Vergi Gelirleri

88.893

90.093

   Vergi Dışı Gelirler

13.313

17.065

   Sermaye Gelirleri

503

161

   Alınan Bağış-Yardım

600

755

   Alacaklardan Tahsilat

-

-

   Katma Bütçe Öz Gelirleri

800

1.813

 

 

 

HARCAMALAR

149.945

140.200

Faiz Hariç Harcamalar

83.895

83.712

   Personel Giderleri

28.559

28.948

   Sos.Güv.Kur. Devlet Primi

3.628

4.023

   Mal ve Hizmet Alımları

12.049

12.560

   Cari Transferler

27.464

27.659

   Sermaye Giderleri

6.409

7.972

   Sermaye Transferleri

404

437

   Borç Verme

3.330

2.075

   Yedek Ödenekler

2.052

37

Faiz Harcamaları

66.050

56.488

   İç Borç Faizi

58.330

50.053

   Dış Borç ve Diğer Faiz Ödemeleri

7.720

6.436

 

 

 

BÜTÇE DENGESİ

-45.836

-30.313

 

 

 

Faiz Dışı Denge

20.214

26.175

Kaynak:MB

 

 

            2004, bütçe disiplininin belirli ölçüde sağlandığı bir yıl olmuştur. Gelirde hedef meblağı 104,1 milyar YTL iken, gerçekleşen meblağ 109,9 milyar YTL’dir. 5,8 milyar YTL’lik fazlalık söz konusudur. Giderde hedef meblağı 149,9 milyar YTL iken, gerçekleşen meblağ 140,2 milyar YTL’dir. 9,7 milyar YTL’lik daha düşük gider söz konusudur. Gelirdeki fazlalık ve giderdeki düşüklük, bütçe ile ilgili olumlu gelişmeler sağlandığını ortaya koymaktadır. (Bkz. Tablo 11)

 

            Gelir kalemleri içinde ağırlıklı pay, her zaman olduğu gibi, vergi gelirlerine ait olup 90 milyar YTL’dir. Bu hâliyle toplam gelirler içinde vergi gelirlerinin payı %82 civarındadır. (Bkz. Tablo 11)

 

            2004 yılında faiz hariç harcama meblağı 83,7 milyar YTL olup, toplam harcama meblağının %60’ına tekabül etmektedir. Geriye kalan kısmı ise faiz harcamaları oluşturmaktadır ki söz konusu harcamaların vahim boyutunu ifade etmesi açısından bu oran son derece anlamlıdır. Faiz harcamalarının ağırlıklı kısmını ise iç borç faizleri oluşturmaktadır. 2004 yılı iç borç faizi 50 milyar YTL olup, toplam faiz ödemesinin %89’unu oluşturmaktadır. (Bkz. Tablo 11)

 

            2004’te bütçe açığı 30 milyar YTL olup, hedef açık meblağının 15,5 milyar YTL altında gerçekleşmiştir. Faiz dışı dengede hedefin üstüne çıkılmış ve 26 milyar YTL’lik fazla elde edilmiştir. (Bkz. Tablo 11)

 

 

TABLO 12: İÇ BORÇ DURUMU (Milyon YTL)

 

2002

2003

2004

MEBLAĞ

149.870

194.387

224.483

VADE (ay)

32,1

25,1

20,6

Kaynak:HM

 

 

            2004 yılı toplam iç borç stoku 224,5 milyar YTL’dir. 2003 yılına göre meydana gelen artış, 30 milyar YTL’dir. Ortalama vade de giderek azalmaktadır. Yıl başında 25,1 olan ortalama vade, yıl sonunda 20,6 aya gerilemiştir. (Bkz. Tablo 12)

 

 

TABLO 13: DIŞ BORÇ DURUMU (Milyon $)

 

2002

2003

2004 (Ekim)

TOPLAM

130.353

145.805

153.160

 *Kısa Vadeli

16.424

23.013

29.316

 *Orta-Uzun Vadeli

113.929

122.792

123.844

Kaynak:HM

 

 

            Ekim 2004 itibariyle dış borç meblağı 153 milyar dolardır. 2003 sonuna göre 7,4 milyar dolarlık artış meydana gelmiştir. Dış borcun %81’lik kısmı orta-uzun vadelidir. (Bkz. Tablo 13)

 

TABLO 14: DIŞ BORÇ KOMPOZİSYONU (%)

DÖVİZ CİNSİ

2003

2004 (Ekim)

DOLAR

45,6

50,1

EURO

33,3

32,2

SDR

16,5

14,1

YEN

3,1

2,1

DİĞER

1,5

1,5

Kaynak:HM

 

            2004 Ekimi itibariyle dış borç kompozisyonunda, cins açısından 2003 sonu ile kıyaslandığında bir değişme olmadığı görülmektedir. Ancak, Dolar hariç diğer para cinsleri açısından borçlarda nispî düşüşler meydana gelmiştir. Borçlar içinde en fazla paya sahip olan para birimleri, yine Dolar ve Euro’dur. Her iki para cinsinden borçlar, toplamın %82’sine tekabül etmektedir. (Bkz. Tablo 14)

 

            Hazine Müsteşarlığı verilerine göre; konsolide bütçe toplam borç stoku, 2003 yılı sonu itibariyle 202,7 milyar dolar iken, bu meblağ 2004 yılı sonu itibariyle 235,7 milyar dolara yükselmiştir. Alacaklılarına göre konsolide bütçe toplam borç meblağları şöyledir (milyar dolar):

İç Borç Stoku: Piyasa 105,2; Kamu kesimi 62,1;

Dış Borç Stoku: Kredi 38,8 [Uluslararası Kuruluşlar 26,2 (IMF 18,4); Hükûmet Kuruluşları 6,5; Ticarî Bankalar 6,0]; Tahvil 29,7.

 

 

4)DIŞ TİCARET KESİMİ

Dış ticaret bileşimi ve mal sınıflamasına göre tasnif, Tablo 15’te ve 16’da yer almaktadır.

 

TABLO 15: DIŞ TİCARET BİLEŞİMİ (000 $)

 

2003

2004

Değişim (%)

İHRACAT

47.253

63.017

33,4

İTHALÂT

69.340

97.341

40,4

DIŞ TİCARET DENGESİ

-22.087

-34.324

55,4

İHRACAT / İTHALÂT (%)

68,1

64,7

 

Kaynak:DTM

 

 

            2003 yılına göre 2004’te, hem ihracatta hem de ithalâtta belirgin artışlar meydana gelmiştir. Tabii her zaman olduğu gibi, ithalâttaki artış ihracattakine nazaran yüksektir. 2003 yılında 22 milyar dolar olan dış ticaret açığı, 2004’te %55,4’lük artışla 34 milyar dolara yükselmiştir. %68,1 olan 2003 yılı “ihracatın ithalâtı karşılama oranı” ise 2004’te %64,7’ye düşmüştür. (Bkz. Tablo 15)

 

 

TABLO 16: GENİŞ EKONOMİK GRUPLARIN SINIFLAMASINA (GEGS) GÖRE DIŞ TİCARET BİLEŞİMİ (000 $)

 

2003

 

2004

 

DEĞER

(%)

 

DEĞER

(%)

İHRACAT

 

 

 

 

 

  Sermaye (Yatırım) Malları

4.344

9,2

 

6.527

10,4

  Ara (Ham madde) Mallar

18.494

39,2

 

25.839

41,0

  Tüketim Malları

24.125

51,0

 

30.462

48,3

  Diğer

289

0,6

 

189

0,3

 

 

 

 

 

 

İTHALÂT

 

 

 

 

 

  Sermaye (Yatırım) Malları

11.326

16,3

 

17.379

18,0

  Ara (Ham madde) Mallar

49.735

71,7

 

67.373

69,1

  Tüketim Malları

7.813

11,3

 

12.096

12,4

  Diğer

466

0,7

 

493

0,5

Kaynak:DTM

 

 

            Mal sınıflamasına göre dış ticaret bileşimi, 2003 yılına göre 2004’te de klasik karakteristiğini sürdürmektedir. İhracatta en fazla pay %48,3 ile tüketim mallarına ait olup, bunu sırasıyla ara mallar ve sermaye malları takip etmektedir. İthalâttaki en yüksek pay ise %69,1 ile ara mallara ait olup, bunu sırasıyla sermaye malları ve tüketim malları takip etmektedir. (Bkz. Tablo 16)

 

            Merkez Bankası, ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari işlemler açığı, 2004 sonu itibariyle 15.451 milyon dolar olmuştur. Cari açık, esasen mal ihracatındaki ve ithalâtındaki farktan kaynaklanmaktadır. Hizmet ticaretinde ise durum tersinedir. Nitekim, 2004 yılı hizmet ihracat meblağı 24.026 milyon dolar iken, ithalât meblağı 11.258 milyon dolardır. Söz konusu gelir fazlası, cari işlemler açığının azalmasında önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

 

            Turizm sektöründe dikkate değer gelişmeler meydana gelmiştir. Turist sayısına bakıldığında bu durum daha iyi anlaşılmaktadır. 2003 yılında çıkış yapan turist sayısı 13.701.419 iken, 2004 yılında bu sayı %26 artış göstererek 17.202.996’ya yükselmiştir. Merkez Bankası verilerine göre, 2003 yılı turizm gelirimiz 13,2 milyar dolar iken, bu meblağ 2004 yılında %20 artışla 15,9 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemizin sahip olduğu potansiyel kullanıldıkça bu gelir seviyesi daha yukarılara çıkarılabilecektir.

 

 

 

BAZI DEĞERLENDİRMELER VE TEKLİFLER:

 

·         2000-2001 döneminde, kriz dolayısıyla kredi kartı mağduriyeti ortaya çıkmış ve bu süreçte hem bankalar hem de çok sayıda kart sahibi olumsuz etkilenmişti…

Devamı için: http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_sektorel/2004_06.htm

 

·         Tüketici kredileri hacmi de piyasanın nabzının ölçülmesinde göz önünde bulundurulabilecek göstergelerdendir. Kredilerdeki artışlar, piyasada canlılığın varlığına işaret eder…

Devamı için: http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_sektorel/2004_06.htm

 

·         Hizmetler arasında en fazla gelir sağlayan alt sektör turizmdir. İnşaat ve ulaştırma ise diğer önemli alt sektörlerimizdendir…

Devamı için: http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_sektorel/2004_09.htm

 

·         Türkiye ekonomisinde kaynakların optimal kullanılamaması sorunu vardır. Ne yazık ki sahip olduğumuz kaynaklara ilişkin net bir envanterin de mevcut olmadığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda, mesela maden rezervimizi gereği gibi değerlendiremediğimiz bilinen bir gerçektir…

Devamı için: http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_sektorel/2004_09.htm

 

·         Bir ülkenin gelişmişliğine ilişkin önemli göstergelerden biri, kişi başına yapılan Ar-Ge harcamasıdır. Türkiye’de bu harcamaların düşük seviyede olduğu bir vakıadır…

Devamı için: http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_sektorel/2004_09.htm

 

 

Dr. Mehmet Behzat Ekinci.

mbekinci@akademiktisat.net

http://www.akademiktisat.net

 

 

 

Kaynaklar

DİE, DPT, HM, DTM, TCMB, MB, BDDK.

 

 

 

Sayfa Başı